Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dolda värmeläckage gör uppvärmningen av huset dyrare

Tillhör du dem som eldar för kråkorna?

Det finns många olika platser i hus där kyla kan komma in och höja dina uppvärmningskostnader. Men inte alla ställen där läckaget finns är lätta att upptäcka.

En som har den möjligheten är Lars-Inge Lärkfors i Fränsta. Han använder en värmekamera som mäter temperatur, värme och kyla med hjälp av infraröd strålning. Under tre års tid har han genom sitt företag ETK jobbat med att göra mätningar.

– Ibland kan det handla om en genomgång av hela fastigheten och i andra fall bara ett rum, säger Lars-Inge Lärkfors. Kunder tar kontakt med mig när man tycker elräkningen känns för hög eller när man upplever drag i huset eller bara i ett rum.

Just den här årstiden är den bästa för att åka ut och göra mätningar. För att hitta kalldrag eller andra problem så som dålig isolering ser Lars-Inge Lärkfors gärna att det skiljer minst tio grader mellan inomhus- och utomhustemperaturen.

– Nästan alltid när jag är ute så upptäcker jag att det läcker in kalluft vid fönster och dörrar. Det är problem som man lätt kan rätta till genom tätningslister.

Nu är det inte vem som helst som får åka runt med en infraröd kamera och mäta läckage.

– Jag har gått en specialutbildning och är certifierad.

När han har tagit bilderna återstår mycket arbete i kontoret som är inredd i källarvåningen hemma i villan. Där analyseras alla bilder och temperaturer läggs in. Och sedan kan han bedöma var värmeförlusterna från huset finns.

– Det är inte ovanligt att det finns värmeförluster i golv. Jag har upptäckt hål i golv. Förenklat kan man säga att jag röntgar husen. Via den här tekniken går det också att hitta eventuella fuktproblem i huset som är dolt för ögat.

Lars-Inge Lärkfors menar att bilderna kan vara bra att använda när det handlar om att hitta dolda fel i samband med husköp eller renoveringar. Men även vid nybyggnation.

– Det behöver inte vara något medvetet byggfusk. Det händer ibland att isoleringen i väggen vikt sig och inte täcker hela ytan. Jag har gjort mätningar som inneburit att byggare fått göra om delar av jobbet.

Under den tid som han har jobbat med att hitta värmeläckor är det bara ett hus han stött på som varit helt felfritt.

– Det var ett hus som byggdes under 1980-talet och ritat av en arkitekt som inte ville att det skulle läcka ut värme.