Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dolly Parton får barnen att uppleva magin som böcker ger

Dolly Parton är inte bara en världsartist och fantastisk sångare. Hon är otroligt givmild också.

För 20 år sedan startade hon Imagination Library, ett bokprogram för barn, där barnen varje månad får böcker hemskickade till sig som passar deras åldersgrupp. Gratis. I detta nu är det enligt hemsidan imaginationlibrary.com över 900 000 barn i USA, Kanada, Storbritannien och Australien som har registrerat sig och som uppmuntras till läsning eftersom att böckerna blir tillgängliga för dem. Under de 20 år som Imagination Library har funnits har 70 miljoner böcker fått nya ägare.

Varför brinner då countrystjärnan så starkt för att barn ska läsa? I en intervju förklarar Dolly Parton att inspirationen kom från hennes pappa: "Han var en av de mest intelligenta personer jag någonsin mött, men han kunde inte läsa". Dolly Parton och hennes elva syskon hade det knapert och några böcker fanns inte i hemmet. Med bokprogrammet vill hon säkerställa att alla barn oavsett vilken inkomst familjen har ska ha tillgång till böcker. Att alla barn ska få känna magin som böcker kan skapa.

Jag fick uppleva den magin redan som väldigt liten, då mina föräldrar läste mycket för mig. Allt från Astrid Lindgrens digra sagoskatt till hela Lilla huset på prärien-serien avverkades som godnattsagor för mig och mina bröder. Sedan fortsatte jag att läsa. Nu har jag egna barn som jag hoppas kunna föra över magin till, den som jag och Dolly Partons alla barn har fått möjligheten att uppleva. Det är en fröjd att få återse gamla barnbokshjältar när jag läser för mina barn, men även att skapa nya relationer till karaktärer som inte fanns när jag var liten. I barnboksutbudet för i år syns både och. Jag har sammanställt ett urval som kanske kan passa som hårda klappar till barnen i jul.

Avslutar med ett fint och passande citat av Astrid Lindgren: "En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje".

Läs mer: Tips på barnböcker inför jul