Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom ger Sverigedemokraterna rätt – ska betalas partistöd

Förvaltningsrätten upphäver Ånge kommuns beslut.

SD var berättigade till partistöd för åren 2006-2010.

Annons

Kommunstyrelsen beslutade i maj förra året att för andra gången avslå Sverigedemokraternas begäran om att få partistöd för mandatperioden 2006-2010. Sverigedemokraterna hade vid ett tidigare tillfälle ställt samma begäran - vilket avslogs i september 2009.

Kommunstyrelsen menade i sitt beslut från 2012 att det första avslaget redan vunnit laga kraft. Man påtalade också att det i kommunfullmäktiges regler anges att ett parti ska vara representerat i fullmäktige för att få partistöd.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av Daniel Engström (SD).

I sitt yrkande menade Engström att partiet fått ett mandat i valet 2006 och att kommunallagen inte ställer några krav på att mandat ska vara bemannade för att stöd ska delas ut. Han menade vidare att det först var vid fullmäktige i juni 2007 som stolen stod tom.

Förvaltningsrätten ger nu kommunstyrelsen bassning. Villkoret för att anses vara representerad i fullmäktige får anses vara uppfyllt om ett parti deltagit i valet och fått ett eller flera platser.

Kommunen anses därmed bryta mot kommunallagen och beslutet ska upphävas.