Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom ger Sverigedemokraterna rätt – ska betalas partistöd

Förvaltningsrätten upphäver Ånge kommuns beslut.

SD var berättigade till partistöd för åren 2006-2010.

Kommunstyrelsen beslutade i maj förra året att för andra gången avslå Sverigedemokraternas begäran om att få partistöd för mandatperioden 2006-2010. Sverigedemokraterna hade vid ett tidigare tillfälle ställt samma begäran - vilket avslogs i september 2009.

Kommunstyrelsen menade i sitt beslut från 2012 att det första avslaget redan vunnit laga kraft. Man påtalade också att det i kommunfullmäktiges regler anges att ett parti ska vara representerat i fullmäktige för att få partistöd.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten av Daniel Engström (SD).

I sitt yrkande menade Engström att partiet fått ett mandat i valet 2006 och att kommunallagen inte ställer några krav på att mandat ska vara bemannade för att stöd ska delas ut. Han menade vidare att det först var vid fullmäktige i juni 2007 som stolen stod tom.

Förvaltningsrätten ger nu kommunstyrelsen bassning. Villkoret för att anses vara representerad i fullmäktige får anses vara uppfyllt om ett parti deltagit i valet och fått ett eller flera platser.

Kommunen anses därmed bryta mot kommunallagen och beslutet ska upphävas.