Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döm inte innan vi har fakta på bordet

Annons

Det har varit en turbulent tid. Flyktingströmmen in i EU har varit av dimensioner som ingen kunde förutse. När den efter tillfälliga gränskontroller och annat nu börjar minska något, har terrorhotet kommit över oss. Många resonerade nog som så, att det sannolikt ändå var lugnt här uppe hos oss. Men så plötsligt kom hotet hit. Det är visserligen dryga 40 mil norrut till Boliden. Men det är samma Norrland. Deras liv levs som våra liv. Och flyktingarna är många.

Vi reagerar olika. Kasta ut dem, det är för farligt att ha dem här, säger någon. Tusentals flyktingar kan inte lastas för att någon är en galning, säger de flesta. Så tänker den svenska valmanskårens flertal. Lyckligtvis. Många besinnade sig och sa. Låt oss se vad det hela handlar om innan vi dömer.

På söndagen friades så den misstänkte från alla misstankar. Men först hade han alltså hängts ut med namn och bild i kvällstidningarna. Jag vill inte baktala dessa medier för det. Om Säkerhetspolisen vill ha hjälp från polismakten med att spåra en misstänkt terrorist med hjälp av ett fotografi bland poliser, som självklart kommer att nå medierna, så är det inte orimligt att medierna publicerar namn och bild. När det kommer till att skydda medborgarna är det i alla fall svårt att neka.

Fast många mediechefer lär tveka nästa gång. Och det är nog den viktigaste lärdom vi kan göra av det som hänt. Vi ska inte döma någon innan vi har fakta på bordet. Kan detta misslyckande bidra till att också allmänheten tänker sig för, är mycket vunnet.

Hur ska vi då se på polisens agerande? De verkar ha gått helt på Säkerhetspolisens uppgifter. Det är fullt rimligt. Mindre rimligt verkar det vara att man går tillväga på det sätt man gör, med tanke på att mannen framträtt helt öppet både i lokalsamhället och i sociala medier. Men låt gå för det också. Alla förstår att det kan bli fel när det misstänkta hotet är så våldsamt som det misstänks vara. Vi får snarare hoppas att detta Säpos misslyckande inte tas till intäkt för att polisen nästa gång underskattar hotet.

Skapas det då ett politiskt hot mot Sverige eller inte, när vi tar emot så enormt många flyktingar som vi nu gör? Ingen kan förstås garantera att det inte kommer någon galning hit i denna stora människoström. Det verkar som om i varje fall någon av terroristerna i Paris tagit sig in via flyktingströmmen. Attentatets hjärna däremot verkar ha tagit sig tillbaka till sitt hemland Frankrike med hjälp av de öppna gränserna för den som har ett EU-pass. Den vägen blir nu strängare övervakad.

Sanningen är hur som helst att de som nu kommer i många fall flyr från just det förtryck som IS (Isil, Isis, Daish), representerar. Och ännu består uppgiften att få andra EU-länder att bidra till flyktingarnas hjälp. Uppgiften att få ett slut på krigen i Syrien, Irak och Afghanistan återstår. Uppgiften att få stopp på förtrycket i Eritrea, och att skapa en fungerande stat igen i Somalia likaså.

Klart är också att den som stöder idén att stoppa flyktingmottagningen inte bara stöder våra inhemska nyfascister. Men stöder också IS som inte alls uppskattar vad Europas demokratier gör för dem som flyr kriget och extremisternas förtryck. De vill i stället rekrytera fler missnöjda unga.

Vi ska stödja kampen mot IS militärt. Men väl så viktigt är att vi bjuder de flyende välkomna. Lösningen på vår säkerhet är inte att vi lämnar de människor som flyr från IS barbari åt sitt öde.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel