Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömdes till fängelse för att ha planerat mord på kvinna i Sundsvall – nu vill han frias

Artikel 17 av 20
Grovt våldsbrott mot kvinna i centrala Sundsvall
Visa alla artiklar

Mannen trängde sig in i kvinnans bostad, lade upp vapen framför henne och berättade att han skulle skära halsen av henne. I tingsrätten dömdes han till sex års fängelse för bland annat människorov och förberedelse för mord – men nu vill han bli frikänd från brotten.

Det var i början av oktober som polisen larmades till en lägenhet i centrala Sundsvall med anledning av en pågående misshandel.

En man i 50-årsåldern hade trängt sig in i sin ex-flickväns bostad och lagt fram mängder med vapen framför henne. Han berättade sedan om hur han skulle döda henne.

När polisen stormade lägenheten tog mannen strupgrepp på kvinnan så hon inte kunde andas och poliserna tvingades avbryta misshandeln med våld.

I december dömde tingsrätten mannen till sex års fängelse för bland annat för förberedelse till mord, människorov och misshandel.

Nu har mannen överklagat domen till hovrätten och menar att han borde frikännas från förberedelse till mord och människorov.

I sin överklagan säger mannen att han inte borde dömas för människorov då han inte hade hindrat kvinnan om hon hade försökt gå därifrån. Han menar även att han inte var våldsam eller hotade henne för att få henne att stanna i bostaden.

Mannen anser inte heller att han ska dömas för förberedelse till mord. Han menar att han bara åkte till kvinnan för att prata med henne.

Föremålen som mannen hade i sin väska (en machete, knivar, hundratals morfintabletter, skalpeller, en elpistol, en batong, soppåsar och silvertejp) menar han låg där för att han nyligen flyttat och inte hade packat upp väskan sedan dess.

Att han lade fram sina vapen framför kvinnan menar han var för att hon skulle förstå allvaret i deras samtal. I mannens överklagan står det att han inte hade planerat att skada någon annan än sig själv.

Mannen vill nu att han bara ska dömas för misshandel och olaga hot och att hans straff därmed ska sänkas.

Även den drabbade kvinnan har överklagat domen. Hon vill att mannen ska betala ett högre skadestånd till henne för den kränkning, sveda och värk som hon behövt utstå.

Förhandlingarna kommer hållas i hovrätten nästa vecka.