Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömdes till över fyra års fängelse för stämpling till mord och kidnappning – frias nu av hovrätten

I september dömdes en man i 35-årsåldern till fyra år och sex månaders fängelse för stämpling till mord och stämpling till människorov av sin fru. Mannen överklagade domen och nu har hovrätten prövat ärendet. Hovrätten ogillar åtalet och friar mannen.

Mannen åtalades för stämpling till mord och stämpling till människorov. Det ska på ljudinspelningar och avlyssnade telefonsamtal framkommit planer på att kidnappa och döda mannens fru. Detta skulle mannen ha gjort i samråd med andra personer på okänd plats i Västernorrland och i Stockholm under ett par tillfällen i mars.

Tingsrätten dömde mannen på åtalspunkterna till fängelsestraff och utvisning. Mannen överklagade och yrkade på att åtalet skulle ogillas och att utvisningsyrkandet avslås.

Hovrätten har under tisdagen kommit med sitt domslut där de gör en annan bedömning och ändrar tingsrättens beslut. Enligt hovrättens utredning av bevisen i målet fanns en liten risk eller ingen risk alls för att de planerade gärningarna som framkommit i ljudinspelningarna och telefonsamtalen skulle ha fullbordats.

Detta ligger till grund i att mannen inte kan dömas för stämpling till mord och stämpling till människorov då det krävs att risken för att det fullbordas är mer än ringa.

Mannen frias från brotten och slipper därmed fängelsestraffet, utvisningen och skadeståndsskyldigheten.