Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dömdes till sex års fängelse för att ha planerat mord på kvinna i Sundsvall – nu sänker hovrätten straffet rejält

Artikel 19 av 20
Grovt våldsbrott mot kvinna i centrala Sundsvall
Visa alla artiklar

 Mannen trängde sig in i kvinnans bostad, lade upp vapen framför henne och berättade att han skulle skära halsen av henne. I tingsrätten dömdes han till sex års fängelse för bland annat människorov och förberedelse för mord men nu sänker hovrätten straffet – med fyra år.

Det var i början av oktober som polisen larmades till en lägenhet i centrala Sundsvall med anledning av en pågående misshandel.

En man i 50-årsåldern hade trängt sig in i sin ex-flickväns bostad och lagt fram mängder med vapen framför henne. Han berättade sedan om hur han skulle döda henne.

När polisen stormade lägenheten tog mannen strupgrepp på kvinnan så hon inte kunde andas och poliserna tvingades avbryta misshandeln med våld.

I december dömde tingsrätten mannen, som är hemmahörande i Hälsingland, till sex års fängelse för bland annat för förberedelse till mord, människorov och misshandel.

Mannen överklagade domen till hovrätten – som nu sänker straffet till två års fängelse och friar mannen helt från förberedelse till mord. De anser att mannen frivilligt avbrutit gärningen och inte fullbordat sin plan och att han därför inte ska dömas för brottet.

Åklagaren har motsatt sig att tingsrättens dom ska ändras.

Han är fortsatt dömd för människorov men hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten och bedömer brottet som mindre grovt. I hovrättsdomen står det att kvinnan inte fick några allvarligare skador i samband med själva inspärrandet och att frihetsberövandet pågick under en förhållandevis begränsad tid.

Hovrätten bedömer att gärningarna mannen nu döms för har ett gemensamt straffvärde som motsvarar två års fängelse.