Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domedagen är nära

Filmstaden: The Day The Earth Stood Still

Originalet från 1951 är en sann science fictionklassiker, så varför spela in den igen? För att man kan, är väl det mest givna svaret. Om inte annat tillåter tekniken helt andra utsvävningar än då det begav sig, och visst sjutton ser vissa sekvenser som förväntat väldigt snygga ut. För övrigt är jag inte så säker på att den här versionen tillför överdrivet mycket. Historien är vad jag förstår trogen originalet och berättas dessutom rakt upp och ner utan krusiduller.

En potentiell katastrof tar sin början när ett gigantisk klot från okänd rymdort landar i Central Park. Amerikanerna visar genast de militära musklerna, men ut från klotet stiger endast Klaatu, en utomjording som initialt inte vill avslöja något om avsikterna. Fast när han väl pratar är orden både beska och olycksbådande.

Vi människor är för farliga för vårt eget bästa, är budskapet. Därför måste vi alla tas av daga för att rädda jorden. Den unga rymdforskaren Susan tror dock att hon kan övertyga Klaatu om att människan har en annan sida som inte är destruktiv. Men det blir en kamp mot klockan om civilisationen ska överleva.

Det är knappast någon överdrift att hävda att The Day The Earth Stood Still är både traditionell och präktig. Det du ser är det du får, och ett ord som gammaldags känns inte heller direkt malplacerat trots de visuella moderniseringarna. Därför är också det gediget pålitliga hantverket filmens största tillgång.

Jag kan dock inte låta bli att lite grand ställa mig frågan vilka som kan tänkas bli helt tillfredsställda av det här. Blandningen av djupsinnigheter och påkostade actioneffekter kan förvisso vara värd att applådera, men i slutänden är de förstnämnda trots allt tämligen ytliga medan rafflet inte ter sig så överväldigande svettigt som man kunde önskat.