Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domedagshögern har fel - ingen kris i landet

Annons

Den bild av en rådande nationell kris som förmedlas från flera håll, huvudsakligen högern, handlar om att lägga grunden för samma gamla högerpolitik som förut: sänka skatter och öka klyftor.

Krisen innebär att vi måste vara beredda på lite tuffare åtgärder. Lätta vissa regelverk, hålla tillbaka en del kostsamma reformer och göra det lättare för företagen att anställa

Om en ledartext inletts så hade någon knappast höjt ett ögonbryn. Alla vet ju att det är kris, att vi har hög arbetslöshet, ett ekonomiskt underskott och en asylinvandring som äter upp alla pengar som skulle gått till reformer. Eller hur var det nu med det?

Svensk ekonomi växer snabbare. Ungdomsarbetslösheten hade i september minskat med 25 000 (det är en minskning på över 20 procent!) i gruppen ungdomar i åldern 15-24 år jämfört med september 2014. Nästan 50 000 fler kvinnor har fått en fast anställning. Arbetslösheten har minskat med 0,7 procentenheter.

Nyregistreringen av bilar har ökat med över 10 procent på ett år – fler har råd att köpa ny bil. Sommarmånaderna lockade många turister och hotellen rapporterar rekordbeläggning. Samtidigt ökar restaurangnäringens omsättning. Fler äter på restaurang.

Industrins orderingång har ökat med 32,8 procent jämfört med ifjol. Mest står den glödheta svenska exportmarknaden för som ökat med 56,9 procent!

Detaljhandeln ökar sin försäljningsvolym jämfört med i fjol, speciellt på så kallade sällanköpsvaror. Fler har råd att konsumera! Statistiknyheterna från SCB skickar ett unisont meddelande till svenskarna: det är rätt okej just nu.

OECD följde upp med samma positiva anslag i en rapport häromdagen: "Tillväxten blir fortsatt god, omkring 3 procent per år, driven av låga räntor och stigande löner, som kommer att lyfta konsumtionen och inflationen."

Visst, att det går åt rätt håll betyder inte att allt är perfekt, att alla svenskar har det bra eller fått det bättre det senaste året. Flyktingkrisen utgör så klart en utmaning, men inte ett hot. Och visst, regeringen skulle kunna göra mer för att stärka uppgången i ekonomin, utnyttja den låga räntan till att låna till stora investeringar i exempelvis bostäder.

Men den bild av en rådande nationell kris som förmedlas från flera håll, huvudsakligen högern (SD har ju som måndagen visade valt en egen rätt unik variant av svartmålning, de söker till och med upp människor i utlandet för att övertyga dem om att Sverige är kasst), handlar uppenbart om något helt annat än att beskriva verkligheten. Den handlar istället om att lägga grunden för samma gamla högerpolitik som förut: sänka skatter och öka klyftor. Accepterar fler att det råder kris accepterar också fler att man vidtar extraordinära åtgärder.

Som att slopa anställningstryggheten, att lägstalönerna sänks, att vi slutar kräva kollektivavtal för vissa anställningsformer, att den bortre parentesen i sjukförsäkringen återinförs osv. Åtgärder som för övrigt inte ens funkar om syftet vore att sätta fler i arbete. Men nu handlar det förstås om att skapa högre vinstmarginaler för företagen.

Köp inte domedagshögerns dystra varningar och hot. Det blir inte mörkare och jävligare. Det är bara novembervädret.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel