Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domen om campingen i Skeppshamn har fallit

Turerna kring Skeppshamns camping har varit många.
Efter överklaganden har nu domen fallit och för campingen betyder det slutet.
– För vår del är det bara att lägga ner, säger Lars Berntzen.

Annons

Turerna kring Skeppshamns camping har varit många.

Efter överklaganden har nu domen fallit och för campingen betyder det slutet.

– För vår del är det bara att lägga ner, säger Lars Berntzen.

Miljö- och byggnadsnämnden gav under våren 2014 klartecken till strandskyddsdispens för permanent camping ute i Skeppshamn. Campingen ute på Åstön har Lars Berntzen drivit tillsammans med Margareta Gustavsson via bolaget Lotstornet AB sedan 2006. Men dispensen överklagades av Naturskyddsföreningen i Timrå och länsstyrelsen ställde sig bakom beslutet och upphävde dispensen.

Det överklagades till mark- och miljödomstolen av Lars Berntzen och ärendet återvisades av domstolen i februari 2015 till länsstyrelsen som efter syn på platsen fattade samma beslut igen. Det beslutet överklagades också.

I sin överklagan menar Lars Berntzen att bommarna till byn Skeppshamn kommer att hållas stängda om länsstyrelsens beslut står fast. Det skulle enligt Berntzen också innebära att allmänhetens tillgång till naturreservatet skulle bli ytterst begränsad. På så sätt skulle också all aktivitet ute i Skeppshamn avta.

Nu har mark- och miljödomstolen meddelat dom i Skeppshamnsfrågan. Domstolen avslår överklagan och det betyder att länsstyrelsens beslut om att det inte finns några särskilda skäl för att bevilja strandskyddsdispens gäller.

– Det känns tungt men mest tungt blir det för bygden och all aktivitet ute i Skeppshamn, säger Lars Berntzen.

På Naturskyddsföreningen i Timrå är man däremot inte överraskad över domen.

– Det var en ganska väntad dom eftersom det inte fanns några giltiga skäl till att lämna dispens med den lagstiftning som gäller, säger Bengt-Göran Norlin, ordförande i Timrå Naturskyddsförening.

I domen klargör mark- och miljödomstolen att man efter syn på platsen under hösten 2015 konstaterat att en camping på området inte är en förutsättning för allmänhet att få tillgång till området. Domstolen anser inte heller att camping är av sådant angeläget intresse så att området behöver tas i anspråk för campingverksamhet.

Domen kan överklagas och en eventuell överklagan ska vara inne till den 12 januari 2016. Överklagan behandlas sedan av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt som också beslutar om ett eventuellt prövningstillstånd. Men en överklagan från Lars Berntzens sida är inte aktuell i dagsläget.

– Nej, det finns det ingen anledning till utan det är som det är. Men jag tror att många andra som inte har förstått vidden av det här kommer att bli förvånade, säger Lars Berntzen.