Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till behandling efter knivattack på Kyrkogatan

Först blev mannen knivhuggen, sedan sparkad och slagen när han låg ned på marken.
Nu döms gärningsmannen för knivdådet på nyårsnatten trots att de inblandade och vittnen lämnat vitt skilda beskrivningar av vad som egentligen hände.

Annons

Läs även: Efterlyst man gripen för mordförsök under nyårsnatten

Nyårsnatten slutade på sjukhus för en man som knivskars när han i sällskap med några vänner klev ur en bil på Köpmangatan i centrala Sundsvall. Det var först sedan han kommit till sjukhus som ett vittne larmade polisen och då hade gärningsmannen flytt från platsen, han höll sig sedan gömd i ungefär en månads tid trots att han var efterlyst.

Läs även: Man begärs häktad för grov misshandel

Nu döms mannen som är i 20-årsåldern för grov misshandel. Han nekade först till att ha varit på platsen men i rätten erkände han dådet men hävdade att det var i självförsvar.

En man som var på platsen med gärningsmannen och misstänktes ha gjort sig skyldig till medhjälp frias däremot från brott.

Läs också: Två åtalas efter knivdåd på Köpmangatan

Berättelserna om vad som hände skiljer sig kraftigt åt mellan dem som var på platsen. Ett vittne har som delvis ändrat sina uppgifter sedan hon haft kontakt med gärningsmannen avfärdas av rätten som konstaterar att hennes berättelse inte framstår som trovärdig. Och ett annat vittne anses inte ha vågat berätta om det inträffade i tingsrätten av rädsla för repressalier.

Mannen som knivskars i magtrakten ådrog sig inga allvarligare skador men misshandeln bedöms ändå som grov av tingsrätten då gärningsmannen var beväpnad med kniv, och då han högg mot magen och sedan fortsatte misshandeln med sparkar och slag.

Förutom den grova misshandeln döms mannen för narkotikabrott och ringa vapenbrott. Han har dömts för brott flera gånger tidigare och trots att han nu återfallit i brott och straffvärdet bedöms vara fängelse i ett år och sex månader dömer tingsrätten honom till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, det eftersom mannens narkotikamissbruk i stor utsträckning bidragit till att han begått brotten. Dessutom åläggs vårdgivarna skyldighet att anmäla mannen om han inte sköter behandlingen.

Den dömde ska också betala drygt 38 000 kronor i skadestånd till den knivskurne mannen.