Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till rättspsykiatrisk tvångsvård efter rituellt mord

Rösterna inom honom ska ha fått en 23-årig man att skära halsen av en Sundsvallsbördig man på Lidingö i somras i ett rituellt mord. Han använde sedan den dödes blod för att måla pentagram, han drack också av blodet.

Annons

På onsdagen dömdes han för mord till rättspsykiatrisk tvångsvård av Stockholms tingsrätt.

Hans psykiska problem sträcker sig långt bak i tiden.

Redan som elvaåring fick den dömde kontakt med barnpsykiatrin, då ansågs han vara autistisk. På senare år har han vårdats i omgångar för att han hade röstupplevelser, paranoida föreställningar, självmordstankar och överkonsumtion av alkohol.

I april 2015 tog polisen honom till en psykiatrisk klinik för akutbedömning, dagen efter uppgav han att hans huvud var fullt av tankar som han inte kunde kontrollera. Samma månad fick han flytta från sin bostad efter att ha knivhotat en granne och hamnade på ett jourboende.

Så sent som i maj konstaterades att han var gränspsykotisk, i psykiskt dåligt skick och ofta berusad.

Mordet inträffade bara en månad efter den sista bedömningen.

Det var röster som sa åt honom att mörda mannen från Sundsvall, annars skulle han dö själv. Han körde en kniv i halsen på sitt offer. Sedan drack han blodet och målade pentagram på väggen och golvet med den dödes blod. Allt dokumenterade han med sin mobil.

Dagen efter hittades den mördade mannen av en vän och kollega. Ungefär samtidigt berättade mördaren för en anhörig om vad han hade gjort. Efter det åkte de två tillsammans till polisen där han överlämnade sig.

Mordvapnet hade han kastat i en sjö där polisen senare återfann den.

De två männen hade tidigare haft kontakt men den hade upphört. Via nätet återupptog 23-åringen den och efter en tid bestämde de träff i den mördades bostad. Mötet hade varit lugnt och det hade inte inträffat något särskilt innan attacken kom.

Mördaren hade bara hämtat kniven som han haft med sig när offret gick ut på balkongen. Han utdelade då flera hugg mot halsen, båda halspulsådrorna och halsvenerna blev avskurna.

Till den dödes anhöriga som bor kvar i Sundsvall ska 23-åringen betala 255 807 kronor i skadestånd.

Läs åtalet.

Läs också: Sundsvallsbo mördad på Lidingö – misstänkt anhållen