Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Döms till skyddstillsyn för polisbett

Den narkotikapåverkade mannen gjorde kraftigt motstånd när poliserna skulle gripa honom på Timmervägen. Vid polisstationen angrep mannen en polisman och bet sig fast i polisens ben.

Mannen, en 21-åring från Umeå, har sagt att han varit bosatt i Norge men att han var på väg hem till Umeå för att lättare kunna avsluta sitt narkotikamissbruk. På vägen hem hamnade han i Sundsvall och kraftigt narkotikapåverkad togs han in på polisstationen, när han senare blev utsläppt började han gå mot Västerbotten. 21-åringen hamnade på Timmervägen och efter flera påringningar från allmänheten åkte en polispatrull dit för att omhänderta mannen.

Men mannen som inte ville låta sig omhändertas igen satte sig till motvärn och patrullen fick kalla på förstärkning. Under bilresan till polisstationen var mannen aggressiv och lyckades sparka och riva en polisman, 21-åringen uttalade också hot riktade mot poliserna. Bland annat sa 21-åringen att han hade hiv och att han skulle smitta poliserna.

När 21-åringen skulle tas in på polisstationen kastade han sig på en av polismännen och bet sig fast i hans lår. Polismannen har i tingsrätten uppgett att bettet kändes särskilt kränkande då 21-åringen nyligen uttalat att han hade hiv.

Sundsvalls tingsrätt dömer 21-åringen för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott. Trots att omständigheterna talar för att mannen skulle dömas till fängelse har rätten valt att påföljden ska bestämmas till skyddstillsyn då mannen nu avstått från droger under flera månader och har påbörjat en utbildning. Tingsrätten kräver dock att 21-åringen genomgår drogavvänjning och ett brottsförebyggande program. Han döms också att betala sammanlagt 14 000 kronor i skadestånd till de två Sundsvallspoliserna.