Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Domsjö fabriker gav bort miljonskuld – så startade tvisten om Ocean galas hamn i Utansjö

 
Ocean Gala
Visa alla artiklar

Att hamnen i Utansjö är inblandad i en komplicerad rättstvist kunde vi berätta i måndags.

I dag kan vi berätta att den mångmiljonskuld som en privatperson tog över för att kunna driva tvisten överläts gratis från Domsjö fabriker.

– Vi såg ingen annan möjlighet att få tillbaka någonting, säger Lars Winter, vd på Domsjö fabriker.

Det är komplicerade företagstransaktioner som ligger bakom den nuvarande ägarbilden av hamnen i Utansjö. Genom flera försäljningar och bolagsförflyttningar ägs hamnen i dag av bolaget Unwaste AB. Men som vi kunde berätta i går pågår sedan i vintras en tvist där en 27-årig göteborgare kräver att hamnen ska lämnas tillbaka till konkursboet för Utansjöverken AB, som gick i konkurs för ett och ett halvt år sedan. Något som skulle innebära att Unwaste tvingas lämna tillbaka hamnen – och köpa den igen.

Läs också: Asylbåtens hamn i okänd rättstvist – ägaren kan förlora fastigheten

En förutsättning för att kunna driva rättstvisten var att 27-åringen blev part i konkursen – något han blev genom att köpa ett skuldebrev på nästan nio miljoner kronor från Domsjö fabriker, som vi kunde berätta i måndags.

Nu står det klart att Domsjö fabriker gav bort skulden till 27-åringen. Som ersättning har bolaget villkorat att få en del av pengarna – om 27-åringen vinner rättstvisten.

– Vi blev kontaktade av den här privatpersonen som var beredd att agera för att återta Utansjöverken. Vi har inget intresse av att driva det här och såg ingen annan möjlighet att få tillbaka någonting, säger Lars Winter, vd på Domsjö fabriker.

Varför fick han den utan att betala något?

– Fordran i sig är så osäker så under förutsättning att vi får en del av pengarna om han vinner överlät vi den utan kostnad före återtagandet. Hans chanser är förmodligen större än våra att få tillbaka något, säger Winter.

27-åringen har tidigare varit inblandad i ett av ägarbolagen till hamnen i Utansjö, Badger invest. För Domsjö fabriker, som bedrev verksamhet på området i början av 2000-talet, är hamnområdet ett sedan länge avslutat kapitel.

– Vi har ingen delaktighet i det som händer på området nu och har inget intresse i det, vi har bara intresse av att återvinna lite medel. Nio miljoner är mycket pengar och det här bedömer vi är den bästa chansen för oss att få tillbaka en del av det, säger Lars Winter.

Läs också: Nytt utspel från Ocean Galas ägare: "Vi stämmer Härnösand på 250 miljoner"

I Utansjö hamn ligger kryssningsfartyget Ocean gala förtöjd. Företaget Floating Accomondations har ett avtal med Migrationsverket om att hysa 1 800 asylsökande ombord, men ännu har inga bott ombord.

Vi har sökt företrädare för Unwaste AB samt den 27-årige privatpersonen för en kommentar utan att lyckas.