Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dopintyg – en viktig akt i asylprocessen

Sveriges kristna råd ordnar kurser för Migrationsverket och Migrationsdomstolarna för att få dem att inse betydelsen när asylsökande konverterar från islam till kristendomen.
Församlingarna utfärdar nu dopintyg som ett bevis vid prövningar.

Annons

Olle Kristensson från Sveriges kristna råd, SKR, hade kurs i Sundsvall för församlingarna under måndagen i frågan.

– Vi vill vara en hjälp för församlingarna att hantera konvertiter som befinner sig i asylprocessen. Vad man ska tänka på i samtalen om vikten av dopet. Det ska hållas kurser runt om i landet.

Det hålls också kurser för myndigheterna.

Läs också: Dödshotad asylsökande konverterade till kristendomen – hotas med IS

– Det kan vara svårt för en myndighet att förstå religionens betydelse för en individs identitet. För det är ett ställningstagande som är avgörande för individen.

Att döpa sig och bekänna sig till kristendomen innebär i vissa områden och länder att familj, grannar och vänner tar avstånd från den personen.

– Det vi förmedlat till myndigheterna är att de måste se ett dopintyg från en församlingskyrka som ett intyg som är varaktigt.

Olle Kristensson är positivt överraskad av det engagemang och den kunskap som vuxit fram hos myndigheterna.

– Samtalen har börjat bära frö hos myndigheterna. Kurserna blir snabbt fulltecknade och efteråt har de ändrat attityd. De jag möter nu är mer insiktsfulla.

Han ser konverteringen och dopet som att individen byter identitet, även om dopet inte syns utanpå. Att myndigheterna tidigare hävdat att asylsökande inte behöver göra någon stor affär av det fungerar inte.

– Religionsfriheten är en central rätt att utöva sin religion. Som kristen vill man manifestera sin tro, gå i kyrkan, be tillsammans där och i hemmet, berätta om sin tro.

I stora delar av världen är de religiösa ledarna mer betydelsefulla än ländernas ledare.

Den senaste tiden har många flyktingar anlänt och församlingarna i landet är engagerade.

– Sådant kan göra att Migrationsverket också får lättare att förstå vad vår religion betyder för engagemanget.