Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dottern blev slagen och kvävd med plastpåse – mamman: "Jag är glad att hon lever"

Knuffar, slag, hot och kränkningar blev den 23-åriga kvinnans vardag. Hundratals sms har sparats, liksom mängder av bilder på hennes blåslagna kropp.
23-åringens mamma berättar om hur pojkvännen successivt bröt ner dotterns självkänsla. Strax innan jul ska han ha försökt kväva henne.
– Det har varit fruktansvärt. Jag är glad att hon lever, säger mamman.

Mamman vittnar om hur hennes dotter successivt förändrades och hon beklagar djupt att hon inte lyckades skydda henne. Från att ha varit en social tjej med en fin och nära kontakt med sina föräldrar, försvann hon mer och mer in i sitt skal.

– Det kunde gå flera månader mellan gångerna vi hördes. Sedan, under perioder när det var slut mellan henne och den här mannen, så blev hon väldigt intensiv. Då hade vi hela tiden kontakt på telefonen och på sms. Hon kom och hälsade på och ville att vi skulle komma på besök, berättar mamman.

Hon upplevde att hennes dotter blev allt tystare, slutade klä upp sig, sminkade sig mindre och vistades mest hemma i sin lägenhet.

– Det var väldigt olikt henne. Hon har alltid varit en glad och stark tjej med mycket åsikter, men den här mannen kontrollerade henne och ville inte att hon skulle göra sig fin. Då kunde hon ju bli uppmärksammad av andra killar och det triggade honom, säger mamman.

Hon beskriver dotterns tidigare pojkvän som en dubbelnatur. Han kunde vara väldigt trevlig och rolig att umgås med, men han hade också ett väldigt brutalt sätt. I de sparade sms:en kallar han sin tidigare flickvän för olika könsord, som fitta, slampa och äckliga, jävla hora. Han skriver att han ska bajsa på henne och "knulla hennes liv".

Men våldet och de verbala kränkningarna fick ett abrupt slut strax innan jul när mannen var på besök hos kvinnan för att han ville träffa deras gemensamma barn. Den visiten slutade med att han ska ha knuffat och sparkat 23-åringen och sedan försökt kväva henne genom att trä en plastpåse över hennes huvud. Den natten anmälde hon honom, han greps och har suttit häktad sedan dess.

– Jag har sagt till henne flera gånger att hon måste anmäla honom och jag har varit livrädd för att han ska döda henne, men hon är ju vuxen. Jag har bara kunnat finnas för henne, förklarar mamman.

För några år sedan dömdes 25-åringen till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning mot en annan ung kvinna. Men trots alla blåmärken, trots vittnesmålen och att han nu är åtalad för mordförsök förnekade han under rättegången att han har misshandlat 23-åringen.

Kvinnans mamma hoppas att dottern och parets gemensamma barn ska kunna skapa sig en ny framtid. På torsdag faller domen mot mannen.

– Jag hoppas att han får ett långt straff och att han kommer ut som en ny människa. Annars är jag rädd för vad som händer med nästa tjej han träffar, säger hon.

Hör även 61-åriga Ulla Wilhelmsson berätta om sina erfarenheter av mäns våld.