Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döva har varit förtryckta länge – tack för beslut om barns rätt till teckenspråk

Annons

Ett viktigt och betydelsefullt kommunalt beslut i Sundsvall förgyllde dövrörelsens dag! Liknande beslut och förslag som era bör självklart inrättas i 289 kommuner i hela avlånga Sverige – ert agerande är något som fler behöver ta del av och ta efter.

Läs även: Tillgänglighet får alla elever att lyckas i skolan

Genom Teckenspråkets Röst är vi tacksamma och vill därför skicka virtuellt magnifika rosor till barn- och utbildningsnämnden i Sundsvalls kommun, som den 21 juni beslutat om rätt till svenskt teckenspråk, enligt språklagen, för alla barn i kommunens förskolor och skolor, som enligt den lagen anses ha behov.

Det innebär att alla döva, hörselskadade och normalhörande barn tillerkänns egen rätt till svenskt teckenspråk oavsett vilka kunskaper föräldrarna har eller vilket språk som används hemma.

Läs även: Gör teckenspråk obligatoriskt i skolan

Vi tycker att Sveriges kommuner ska göra samma sak – det borde vara en självklarhet! Svenskt teckenspråk har varit förtryckt genom hundratals år. Döva har varit förtryckta länge på grund av hörselnormen i samhället. För att kunna stärka vår egen rätt till svenskt teckenspråk i varje kommun behövs beslutsfattare med större förståelse, utökat medvetande och engagemang utanför hörselnormen.

Återigen djupaste tack till alla inblandade som har arbetat fram ett beslut!

Teckenspråkets Röst

genom Isabel Engwall och Rebecca Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons