Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drabbades av konstant trötthet och lungproblem – nu är hon tillbaka efter läkarnas träningsförbud

Hon drabbades av konstant trötthet och ärrbildning i lungorna – men fortsatte ändå att träna i ett helt år.
Sedan fick Kajsa Persson träningsförbud av läkarna.
Nu är hon tillbaka på isen inför Sundsvalls Wildcats kvalspel.
– Jag känner mig mycket piggare, säger hon.

Kajsa Persson, 21, har missat tre månader av den här hockeysäsongen i Riksserien. Anledningen är sjukdomsproblem som började för mer än ett år sedan.

– Under väldigt lång tid var jag halvsjuk, slemmig i halsen och hade hosta. Eftersom jag har astma trodde jag att det var de symptomen som gjorde att jag känt mig sjuk, berättar hon.

Till slut bestämde sig Persson ändå för att uppsöka sjukhus.

– De såg att jag hade infiltrat på vänster lunga och jag blev inlagd direkt. Efter det har jag ätit antibiotika åtta gånger på ett år utan att det blivit bättre, säger hon.

– De trodde först att det handlade om lunginflammation, sedan blev de osäkra. Jag har haft så många upprepade infektioner att det har blivit ärrbildning i lungvävnaden. Det gör att det ligger kvar slem där som är svårt att få bort. Jag har haft någon bakterie som inte ville släppa trots antibiotikan.

Hur mådde du när det var som värst?

– Främst var det trötthet och jag var helt energilös. Direkt när jag kom hem på dagarna ville jag sova, jag hade ingen ork till någonting. Det har varit jobbigt och frustrerande när man trott att det ska bli bättre men sedan har det bara fortsatt.

Efter en ny behandlingsform har Kajsa Persson nu ändå till slut börjat få ordning på problemen.

– Nu känner jag mig mycket piggare, men jag ligger efter träningsmässigt, säger hon.

För ett par veckor sedan kunde Wildcatsspelaren börja träna igen och i comebacken mot SDE förra veckan stod hon för tre assists.

Läs mer: Sundsvall Wildcats vann bottenmötet

– Det hör inte till vanligheterna, men det känns bra och det är jäkligt roligt att vara tillbaka i laget. Det har varit jobbigt att inte ha den sociala biten när man bara varit hemma och vilat. Det känns kul och jag hoppas kunna tillföra något nu i kvalet, säger hon.

För Wildcatstränaren Lars Johansson betyder det mycket att få tillbaka en frisk spelare. Sådana har det nämligen varit ont om i Sundsvallslaget den här säsongen.

– Den här vintern har man blivit luttrad av alla skador. Belastningen har ökat eftersom det spelas fler matcher i serien, och jag tycker vi har drabbats av en del konstiga skador, säger han och fortsätter:

– Nu var vi tre femmor på senaste träningen och då har vi ett lag som borde duga i kvalet.

Vad betyder det att en spelare som Kajsa Persson är tillbaka?

– Henne räknar jag som en joker. Hon gjorde tre poäng i första matchen och var bra i fjol i kvalet också. Det är en lite mindre tjej som gärna vill hålla i pucken och har bra fart på skridskorna. Hon är jätteviktig för oss och vi skolade om henne till back under förra säsongen.

För Sundsvall Wildcats del börjar Kvalserien med hemmamatcher mot Färjestad och Göteborg HC lördag och söndag.

– De andra lagens tränare har tippat att vi och SDE klarar det, jag hoppas att det blir så, säger Kajsa Persson.

Läs mer: Förre Timråspelaren orolig för sin framtid i NHL