Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drabbas hårt av Skatteverkets miss

För drygt två år sedan fick Hussein Mahmoud tillbaka 90 000 kronor på skatten – trodde han. Men Skatteverket skrev fel på en siffra och kräver nu pengarna tillbaka med ränta.

I sin deklaration för inkomståret 2007 hade Hussein Mahmoud yrkat ett reseavdrag på 19 080 kronor. En kväll under 2008 när han satt och skulle betala sina räkningar upptäckte han att det var ovanligt mycket pengar på kontot.

– Jag ringde telefonbanken och frågade vad det var för pengar och fick till svar att det kom från Skatteverket, säger Hussein Mahmoud. Dagen efter ringde jag Skatteverket och frågade varför man satt in så mycket pengar.

– Den handläggare som jag pratade med svarade att det handlade om pengar som jag redan beskattat tidigare och reseavdrag. Jag har under många år pensionsparat, så jag trodde att man tidigare lagt på skatt på sparandet. Jag frågade också om det verkligen var mina pengar och fick svaret ja.

För säkerhets skull väntade han upp mot tio dagar innan pengarna togs ut från kontot.

– Jag köpte datorer och TV-apparater till mina barn och gjorde en resa.

Bara för någon månad sedan kom ett besked från Skatteverket. Där framgår det att en handläggare på Skatteverket av misstag satt en etta bakom reseavdraget. Reseavdraget gick igenom, men var på 190 801 kronor istället för 19 080.

Hussein Mahmoud tänker överklaga beslutet till Förvaltningsdomstolen men har inte stort hopp om att vinna. Den 28 mars kräver Skatteverket att det han fick ut för mycket plus ränta ska finnas på kontot. Totalt 94 673 kronor.

– Självklart vill jag göra rätt för mig och har frågat om en lösning som skulle kunna vara bra både för mig och Skatteverket. Och då tänkte jag på en avbetalningsplan.

Men det går inte. Det konstaterar Anna Olsson, ordförande i Skattenämnden.

– Det är i så fall något han får göra upp med Kronofogdemyndigheten, säger hon.

– Jag har varit där en gång tidigare, på grund av en faktura som jag inte hann betala i samband med en resa, säger Hussein Mahmoud. Det är en väldigt jobbig situation att ta sig ur. Men i dagsläget har jag inga 90 000 kronor att betala med.

Skatteverket stödjer sitt beslut på Taxeringslagen där det framgår att man får rätta om myndigheten gjort fel. Hade däremot Hussein Mahmoud råkat skriva dit en etta av misstag som ytterligare en siffra, hade han troligen också fått betala ett extra skattetillägg.