Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragons coach om de nya reglerna: "Jag förstår inte hur det ska gynna svensk basket"

Svensk basket gör om reglerna till nästa säsong.
Varje lag ska kunna ha upp till tre amerikaner och dessutom tre EU-spelare.
"För att stimulera ungdomsbasketen", hävdar förbundet.
– Jag förstår inte alls hur det ska kunna göra det, säger Dragons coach Tommie Hansson.

Svenska basketförbundet gör om tävlingsbestämmelserna till säsongen 2016/2017.

Och förändringen går inte alls i den riktning som planerats.

– Det här har varit en jättehet potatis i flera år, det har varit tal om totalt fyra, eller tre, utlänningar. Jag förstår inte varför de gör så här, jag är förvånad och överraskad, säger Tommie Hansson.

I stället för färre utländska spelare i svensk basket blir det i stället fler.

Hälften av spelarna ska vara "hemmafostrade". Samtidigt ger det utrymme för fler importer.

Har man tio ombytta spelare till match får fem vara utlänningar, har man tolv får sex komma från andra länder.

– Man kan ha sex utländska spelare, varav tre amerikaner. Med en eller två svenska spelare har man faktiskt ett lag. Är det jag som inte förstår? Men hur ska det kunna gynna svensk basket?

Hansson är inte imponerad, och dessutom förvånad. Både över beslutet och över hur han fått reda på det. Plötsligt dök det nya regelverket upp på förbundets hemsida.

– Det är färskt, jag pratade med någon i går som var lika förvånad som jag. Det är klart att det kommer att snackas om det här, säger Tommie Hansson.

"Detta stimulerar ungdomsbasketen och ger svenska talanger möjligheter utvecklas till framtida landslagsspelare", skriver förbundet på sin hemsida.

– Om lagen har sex utländska spelare så kommer kanske en eller två svenska spelare få framträdande roller i sina lag. Det blir 10–20 i ligan. Vi ska skapa en plattform för svenska spelare att utvecklas i ligan, jag har svårt att se att de här reglerna ska hjälpa till det.

I Basketligan har många lag stora ekonomiska problem.

Tror du att de nya reglerna kommer att göra läget ännu värre?

– Det tror jag inte. Det finns så många amerikanska spelare att de kan vara billigare än svenska, och så kan man skriva kortare kontrakt med dem. Men vad blir det för lagbygge om man har ett fåtal svenskar och fyller på med sex utländska spelare med korttidskontrakt när säsongen börjar?

Tommie Hansson är förvånad och skeptisk till de nya reglerna. Förändringar som han inte tror kommer gynna svensk basket på sikt.

Men Mats Carlson, ordförande i tävlingsutskottet, försvarar det hela.

– Ett av svensk baskets uttalade mål är att stärka våra landslag, och då ser vi denna förändring som ett viktigt steg i utvecklingen, säger han.