Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragons – näst sämst någonsin

Senast var Sundsvall Dragons bara två poäng över ligans bottennotering i antal gjorda poäng i en match.
Naturligtvis blev det en förlust – för sjätte matchen i rad.
– En vinst nu skulle vara ganska förlösande. Många ton skulle trilla av allas axlar, säger coachen Peter Öqvist inför kvällens derby mot Jämtland.

Näst sist i basketligans maratontabell återfinns ett lag vid namn 24Store Highlanders.

Laget gjorde en säsong i högsta serien, där man spelade 32 matcher och bara lyckades vinna två.

I en av alla förlustmatcher satte Nässjölaget ett nytt ligarekord – då man bara lyckades sätta 42 poäng i en match mot Sallén.

Året var 1998.

Tio år senare var Sundsvall Dragons ytterst nära att tangera det där mindre smickrande rekordet.

Motståndarlaget var det samma – men går numera under namnet Uppsala Basket.

Poängskörden i tisdagens match stannade dock på 44. Två poäng över bottennoteringen.

– Det säger sig självt. Med den siffran vinner man inga matcher, konstaterar Peter Öqvist.

– Vi hade en 30-procentig utdelning på tvåpoängsskotten. Det vet jag inte om jag har sett tidigare. Någon gång.

Att Dragons saknade Mike Palm och Srdan Subotic påverkade naturligtvis det offensiva spelet. Men det ska inte behöva betyda så pass mycket att övriga står för den näst sämsta offensiva insatsen någonsin i ligans historia.

Matchen drog så klart ner Dragons poängsnitt. Men att man har sämst snitt i hela ligan tyder på att det inte bara är i en enstaka match man haft problem offensivt. I fjol hade Dragons ett snitt på 88,1 poäng per match efter de första elva omgångarna. Nu ligger man på 71,7.

– Det är inget snack om var proppen sitter. Vi måste få igång anfallsspelet och det är där vårt fokus ligger, säger Peter Öqvist.

För att lyckas förändra situationen jobbar man nu mycket med att analysera vad som varit bra och dåligt, och se till att man kommer i de bra skottlägena så ofta som möjligt.

– Man får gå till de saker som fungerar och försöka bygga vidare på det, säger Öqvist.

Som aldrig tidigare varit med om att förlora sex raka matcher under sina år som Dragonscoach.

– Det är en ny situation. En pressad situation.

Samtidigt meddelat han att stämningen i truppen ändå är bra.

– Det är klart att det sätter sig i huvudena. Men det finns inga panikkänslor. Alla vet vad som måste göras och det handlar inte om några stora grejer. Vi har också många rutinerade spelare som vet vilken nivå vi måste upp på för att kunna konkurrera i toppen.

Ett steg på vandringen uppåt i tabellen kan Dragons ta i kväll – då man tar emot bottenkollegan Jämtland hemma i Sporthallen.

Och fler än 44 poäng bör väl Sundsvalls drakar ha mäktat med att sätta innan slutsignalen ljuder.

– En stor anledning är att vi tappat en stor del av den svenska stommen, och det handlar om fler än bara Joakim Kjellbom. På det har vi byten av spelare som hoppat in och ut. Vårt normalt trygga trygga grundspel har inte fungerat inledningsvis. Vi har inte hittat våra lägen.

– Utan Kjellbom och Pero Vasiljevic har vi också en liten annan balans i det vi gör. Vi är inte lika inside-orienterade och tittar inte lika mycket efter våra stora spelare. Den balansen har vi inte riktigt fått till än.

– När folk börjar fundera missar de också skott.