Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dragons nya ovana – streckstrider

Senast Sundsvall Dragons låg under nedflyttningsstrecket var för nästan tio år sedan.
Nu gör man det dessutom på två håll – i Basketligan och med farmarlaget Orongo Dragons i division I.
Båda oerhört viktiga för föreningen.
– Jag är inte orolig att vi missar slutspelet, men att Orongo klarar sig kvar i ettan är jätteviktigt för oss, säger Anders Jansson, Dragons klubbdirektör.

Efter åtta raka förluster parkerar Sundsvall Dragons näst sist i Basketligan inför kvällens match mot 08 Stockholm.

En situation som Dragons inte är direkt vana vid.

– Senaste gången var 1999 så just nu tittar vi inte på tabellen och vi läser inte tidningarna, säger Anders Jansson.

Skador är en anledning till tabellpositionen.

Förlusten av ligans bäste spelare Joakim Kjellbom till ligakonkurrenten Norrköping Dolphins en annan.

– Vi gjorde misstaget att vi väntade för länge på Jockes beslut. Det är inte hela sanningen bakom det här, men vi skulle stått fast vid det tidiga deadlinen som vi sa. Tyvärr är det spelarnas marknad, säger Dragons klubbdirektör självkritiskt.

Att det är en ovan situation för fjolårets SM-tvåa är helt klart.

– Det är inte bra så klart. Men utifrån hur vi jobbar så är jag inte orolig att vi ska missa slutspelet i det långa perspektivet. Det blir sådana här moment som man kan lära av.

Än värre ställt är det för farmarlaget Orongo Dragons, som med sitt unga lag bara vunnit en match av elva och parkerar sist i division I norra med snart halva serien spelad.

Betydelsen av att ha Orongo i ettan och inte i tvåan är stor för Dragons hela verksamhet.

– Det är jätteviktigt för oss att de blir kvar. Det är vår kanske svåraste uppgift. Det är svårt att etablera ett lag med unga pojkar, men på sikt är det viktigt för våra 92-95:or för spel och för att vi ska kunna vara självförsörjande, säger Jansson.

– Det är ett stort steg mellan division I och Basketligan, men det är ett för stort steg mellan division II och Basketligan.

Platserna under strecket i division I innebär kvalspel och där kan det faktiskt bli aktuellt att förstärka farmarlaget med spelare från a-laget för att rädda Orongo kvar.

– Det kan det, men det beror också på hur det går för oss, säger Anders Jansson.

– Det är samma effekt för oss som Timrå IK och Sundsvall Hockey har.

Men redan i kväll mot 08 Stockholm kan det vara dags för ett trendbrott för Sundsvall Dragons.

– Mycket handlar om balans i basket. Vi behöver få skytte utifrån, dra i skotten och få penetreringar i spelet, säger Dragons coach Peter Öqvist som också efterlyser ett snabbare anfallsspel.

– Taktiskt gör vi små förändringar. Och det gäller att inte göra för stor grej av det här och jag tycker killarna visar karaktärsstyrka. Nu försöker vi sätta små målbilder att sträva efter som totalt får oss att landa i bättre basket.