Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drakar och riddare intar bibliotekets utställningshörna

Förskoleklasserna på Mariedalsskolan avslutade läsprojektet Riddare, med vernissage på biblioteket där det bjöds på bubbel och chips.
– Det här var ju super det! säger Teo Pettersson och tar en klunk fruktsoda.

Annons

Under hösten har förskoleklasserna Violen och Solrosen på Marielundsskolan lyssnat på högläsning ur Sundsvallsbördige Magnus Ljunggrens populära bokserie om riddarskolan. Hela volymen om 13 böcker har betats av med efterföljande diskussioner.

– Vi har delat upp barnen i grupper med två från varje avdelning. Lärarna har läst högt och sedan har vi diskuterat om figurerna och deras utseende. Efter det har barnen färglagt figurerna till utställningen. Förutom läsprojektet har barnen lärt känna varandra bättre mellan grupperna, och det är en bonus, säger Elin Lagerqvist, fritidspedagog på Mariedalsskolan.

Det är sjätte året som barn- och ungdomsbibliotekarien Charlotte Andersson gör det här. En gång om året väljer hon ut en klass från en skola i kommunen. Åldrarna varierar från år till år.

– I år valde jag förskoleklassen från Mariedalsskolan, I den här åldern är de så positiva och intresserade. Ett annat år kanske jag väljer en lite äldre klass, säger Charlotte.

I oktober besökte hon klasserna och delade ut böckerna, i december hade hon boksamtal med barnen. I dag invigde hon vernissagen och läste upp en hälsning till klassen från författaren Magnus Ljunggren.

– Det är det här man vill jobba med. Det här är det roligaste man kan göra i mitt jobb, man får så mycket tillbaka. Jag vill att barnen ska hitta till bokläsande och till biblioteket, säger Charlotte Andersson.

För Isabella Pålsson är det första vernissagen under sina sex levnadsår.

– Fröken har läst högt, det var spännande. Det var roligast att bygga draken, jag tycker att den blev fin, säger Isabella och ilar vidare ut i minglet.