Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drakar över Högoms gravkullar

Den traditionsrika Drakflygningsfesten anordnades i Granlo under söndagen. Två av drakflygarna var Hanna och Sara Ebbing.
– Jag har varit med varje år sen jag var sju, säger Hanna.

Drakflygningen vid Högoms gravkullar arrangeras av Granlo Fritidsgård, Granlo Kyrka, Granlo BK och Sundsvalls Museum. Traditionen startade 1993. Då hölls arrangemanget i samband med att utställningen Hövdingen i Högom "återinvigdes" i Sundsvalls museum i Kulturmagasinet.

Initiativtagare var Barbro Björk på Sundsvalls museum. Drakbyggaren Tage Norgren, 86 år, har varit med sedan starten. Under söndagens drakflygning var han dock lite bekymrad.

– Det är härligt att vara här men var är alla barn och ungdomar, undrade han.

Nej, arrangemanget lockade inte lika många besökare som förra året men en del barnfamiljer kom till kullarna. Hanna och Sara Ebbing hade med varsin drake. Hanna tror att det var vädret som gjorde att andra stannade hemma i stället.

– Om det hade varit fint väder och blåst mer hade säkert fler kommit hit, säger hon.

Liksom tidigare år föregick söndagens drakflygning av en drakbyggarverkstad. Den hölls på Granlo fritidsgård och då tillverkades ett 15-tal drakar. Egentligen behövs det inte speciellt avancerade material för att tillverka en drake.

– Man behöver papper, pinnar och lite plast. Och så måste man nog vara lite galen också. Man måste ha barnasinnet kvar i behåll, säger Tage Norgren som själv hade tagit med en drake i form av en segelbåt.

Besökarna bjöds på mer än bara drakflygning. Dagen inleddes med en gudstjänst under ledning av Inger Witkowsky och med musik och sång av bandet Oh Brother. Även Caroline Berglund, som sökt till höstens Idol, bjöd på skönsång.