Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drakarna – ett färgglatt vårtecken

I går kröp de så äntligen upp ur vinteridet. Årets drakparad kom på plats under överinseende av självaste "drakmamma" Lisa Renander.

Under vinterhalvåret har drakarna fått inhysas hos de sponsrade företagen. Hemlösa drakar har härbärgerats i en lokal i Svartvik. Innan de släpps ut i det fria skrubbas de rena. I vissa fall bättras färgen på.
I går var det så dags att åter plocka fram och ställa ut de numera etablerade reklampelarna i Sundsvalls gatubild.
Ett 30-tal drakar, både gamla och nya, samlades runt fontänen i Vängåvan där Sundsvallsborna fick rösta på sin favoritdrake i en pristävling. Bland nytillskotten märktes speciellt en drakpiccolo med tillhörande resväska som ägs av konferensstaden och en drake med kristusbilder som ägs av Svenska kyrkan.
En annan nyhet för i år var den flygande draken, Machfly.
Den ska hänga i vajrar över storgatan och se ut som att den ska landa på stora torget.
Lisa Renander som tillsammans med Julia Hamrin kom på idén med drakarna trodde aldrig att drakparaden skulle bli så uppskattad. De fantasieggande skapelserna har numera blivit en välkänd symbol för Sundsvall.
Tanken var att de skulle stå ute ett år men jag gillar verkligen med rollen som drakmamma. Det är ett hedrande uppdrag som jag trivs med, säger Lisa Renander.
Varje drake har ett sponsrande företag som avgör om statyn ska ut på stan ytterligare ett år. Det får de nämligen betala för.
När det gäller nya drakar tillkommer ersättningen till konstnären.