Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drakarna har flyttat ut på stadens gator

/

45 drakar vaktar vår stad. Deras uppgift är att locka fram mod och styrka, glädja stadens innevånare och enligt sägnen även se till att den stora stadsbranden inte upprepas.

Fyra av drakarna är nya för i år, medan andra har några år på nacken.

– Drakarna har blivit en självklar del av stadsbilden och jag tror de kommer att finnas kvar många år till, säger initiativtagaren Julia Hamrin.

Annons

Tio år har gått sedan den första stadsdraken skådade dagens ljus. Många sundsvallsbor ser numera drakarna som ett vårtecken. I går var det drakparad under pompa och ståt. Full företagsamhet rådde i vängåvan och stort fokus låg på barnfamiljerna.

Företagare hade ställt upp montrar och höll i egna aktiviteter. På ett ställe fick barnen delta i olika experiment, räddningstjänsten var på plats och delade ut brandhattar till de mindre besökarna och goda råd till de större. Alla som ville fick testa att hålla i en brandslang med tryck eller åka en sväng med brandbilen.

Smultron och sång uppträdde och likaså gruppen Trams med sin eldshow.

– Vi hade tur med vädret. Mycket folk var i rörelse och cirka 800 besökare röstade på sin favoritdrake, säger Julia Hamrin.

Rösterna bör vara räknade framåt tisdag, men vinnarna kommer inte att underrättas förrän den 10 augusti då det är Drakfestivalen.

Nanna och Vilma Hoope besökte Drakparaden tillsammans med kompisarna Lisa och Maja Leyonberg. De fick hjälpa till att tvätta håret på en drake. Vid en företagsmonter experimenterades det med olika produkter och man lyckades få fram ett riktigt löddrande drakschampo. Tjejerna fick sedan kavla upp ärmarna och gnugga rent drakhåret. Tjejerna tyckte att draken med håret var fin, men håret var verkligen i behov av en tvätt och absolut en kamning.

– Håret är jättetovigt, säger Nanna Hoope.

Fyraårige Elias Berglund gillade en drake med snickarkläder bäst. Han var där tillsammans med pappa Andreas Berglund.

– Vi brukar gå på Drakfestivalen. Elias gillar att klättra på drakarna och det är alltid bra ordnat för barnen, säger Andreas Berglund.

– Drakarna är snygga, säger Elias.

Annons