Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Draken fyller 20 år

Draken har blivit vuxen.
I dag fyller den 20 år som symbol för Sundsvall.

När draken kom på tal som symbol för Sundsvall, som komplement till kommunvapnet med stormhatten och muskötgafflarna, var det inte utan debatt.

Från kyrkligt håll höjdes röster. De mest högljudda såg inte bara draken som symbol för den förtärande elden utan även för satan.

Den 12 december 1988 valde den folkvalda församlingen i Sundsvalls kommun ändå den röda draken som symbol för sin organisation. Ett beslut som togs i anslutning till uppmärksammandet av Sundsvallsbranden 1888, som ödelade stora delar av den gamla trästaden och lade grunden för den nya i sten.

Draklogotypen formgavs av Paul Persson. Och i dag är kopplingen till djävulen svår att göra för den som möter någon av de gulliga plastdrakarna på stan.

När det kinesiska ekonomiska undret dessutom är ett faktum, och tiderna är något sämre i Sverige, är det kanske dessutom ett positivt tecken att draken i KIna ses som en symbol för goda egenskaper. Visdom, harmoni, makt och frihet sägs ligga i drakens natur.