Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drakfest i fem dagar

Folkligt, festligt och fritt inträde. Det mesta är sig likt när Drakfestivalen vid Selångersån drar igång i mitten av augusti.
Men några nyheter blir det: Prideparad, sommardans med Svänzons och konsertscen med enbart lokala artister.

Festivalgeneralen Dan Henriksson har hängt på sig finaste kavajen dagen till ära. Det matiga programmet har sett dagens ljus, och så inviger man de nya lokalerna på Storgatan. Mellan läskedryck och snittar berättar han om det mesta av det bästa som ska ske vid Selångersån och i ett stort restaurangtält på Fisktorget.

Onsdagen 11 augusti inleds festivalen med Lilla Drakloppet och Drakloppet på en naturskön bana längs ån, med start och mål på Stora Torget.

– Det är fjärde gången vi kör loppet och vi siktar på att bräcka 300-deltagarvallen i år, säger Henriksson.

– När man sprungit klart och duschat blir det dans vid ån med Svänzons. Det är första gången vi har dansband, en mysig inledning som vi hoppas ska bli en tradition.

När smygpremiären är avklarad väntar en uppsjö aktiviteter på torsdagen. Förutom inledningstalet av Tomas Melander blir det Sundsvall Proms – i år är det Sundsvallsbekanta sångerskan LaGaylia som är solist hos Nordiska Kammarorkestern. Konserten avslutas traditionsenligt med ett fyrverkeri.

Det blir även teater och dansföreställning i tältet under kvällen. Men den stora nyheten är Club Sensus – en scen mellan parkeringshuset och Selångersån där tretton band och artister uppträder mellan torsdag-lördag.

– Vi märkte för tre år sedan att det var många ungdomar som kom hit, men inte hittade nåt för dem, berättar Dan Henriksson. Så nu har vi skapat en scen med lokala band, allt från singer/songwriter till pop och death metal.

– Det är studieförbundet Sensus som har valt ut banden, de har störst koll, fortsätter Tommy Rehn, marknadsansvarig på festivalen. Han tycker att det är extra kul att kunna presentera lokala band. "Alla festivaler ska ha en lokal scen!".

Det blir även ett par mer namnkunniga artister under augustiveckan. Sigge Hill gör på fredagen en konsert tillsammans med coverbandet The Collinis. På lördag kväll uppträder populära Perssons Pack, en konsert som Dan Henriksson tror kommer bli väldigt välbesökt. Även om tältet rymmer 3000 personer räknar han med att det blir fullt, så man bör vara på plats i tid.

En annan nyhet är att Sundsvall Pride genomförs under festivalen. Med start i Hamnträdgården promenerar man genom stans gator och avslutar med att dela ut Sundsvall Pride Award. Därefter framträder Idolstjärnan Mary Jet.

Bland de vanliga inslagen återfinns förstås lördagens Drakbåtstävling, där drygt 50 lag utmanar varandra. Det blir även nattbio, ankrace med 1500 badankor, årensning och Drakkampen där idrottsföreningar som GIF Sundsvall och Timrå IK drabbar samman i en femkamp. Torsdag till söndag kan man även besöka ett tivoli vid ån, och på Fisktorget är det marknad med ett 40-tal knallar.

Allt är således upplagt för en stor folkfest. 44 000 personer kom i fjol, och Tommy Rehn tror på fler i år. "Bara vädret blir bra.".