Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drogsituationen riskerar förvärras

Ordningsvakterna togs bort från Navet – trots öppet drogmissbruk och fylleslag.
Hjälpverksamheten för missbrukare kördes ut från stadskärnan och tappade besökare.
– Det verkar vara fler utslagna nu, säger Marika Ejleström, handläggare på Slink In.

Många uppfattar området kring Sundsvalls busstation som en otrygg plats. Trots det försvann kommunens patrullerande ordningsvakter i sommar.

– Polisen gav inte fortsatt tillstånd för att ha kvar ordningsvakterna. De har sagt att det faller in i deras arbetsuppgifter i den nya polisorganisationen att vara mer synliga bland medborgarna, säger Bodil Hansson (S), ordförande i plan- och utvecklingsutskottet.

Samtidigt ser personalen på Slink In, kommunens dagliga verksamhet för socialt utsatta, en tydlig besöksnedgång efter en drygt 500 meter lång flytt till ett nedlagt dagis i utkanten av stadskärnan.

– Det märks skillnad, säger Marika Ejleström.

Bakgrunden till flyttlasset – från parkeringshuset på norra sidan av Selångersån – var klagomål om ökad otrygghet och skadegörelse, men också en politisk vilja från den nya kommunledningen om att "utveckla" verksamheten.

Men nu är frågan i luften vart alla de besökare som tidigare sökte hjälp med myndighetskontakter, tvätt eller en stunds gemenskap, befinner sig.

– Om vi har färre besökare kan man väl misstänka att de som brukade komma förmodligen är på Navet, säger Marika Ejleström.

Tre personer med misstänkta överdoser har precis hämtats från Centralstationen.

– Det verkar vara fler utslagna nu. Jag vet inte om det beror på att vi har flyttat, om drogsituationen ser annorlunda ut eller om det märks på ett annat vis eftersom väktarna på Navet är borta, säger hon.

Josef Wiklund är lokalpolisområdeschef i Medelpad:

– Det vore en lögn att säga att det öppna missbruket inte är ett problem i centrala Sundsvall.

Han vill inte tala om en växande misär, men lovar samtidigt att polisen just nu planerar olika åtgärder för att höja tryggheten.

– Jag har stor förståelse för någon annans upplevelse. Men jag upplever inte att vi får in fler underrättelser, tips och samtal om att det har blivit värre i stan, säger Josef Wiklund.

Även kommunen, som i sommar har satsat på att fånga upp ungdomar genom mötesplatsen Unga magasinet, har en ny förebyggande satsning på gång.

– Vi har sagt att vi ska rekrytera en till fältassistent som ska bedriva uppsökande verksamhet mot unga. Vi gör våra satsningar utifrån att vi vill komplettera polisens arbete, säger Bodil Hansson.