Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömjobbet för det svenska klädmärket tog Victoria till ett nytt liv i Los Angeles: "Jag har inte ångrat en sekund"

Hårt arbete och en vilja av stål har fört Victoria Jonsson till USA. Som försäljningsansvarig för klädmärket Odd Molly i USA reser hon runt i hela landet för att sälja in märket.
– Att flytta hit har jag inte ångrat en sekund.

Annons

Med vintrar som sällan understiger 20 plusgrader lever Victoria Jonsson en värld långt ifrån hennes barndomsstad Örnsköldsvik. I augusti tog hon steget fullt ut och packade ihop sina tillhörigheter och flyttade till USA och Los Angeles.

– Det var ett stort beslut att börja, i princip, ett helt nytt liv i USA, säger Victoria Jonsson.

Victoria har alltid haft en passion för mode. Efter avslutade studier började hon på Odd Molly 2010. Ett företag som hade gått från att vara en stor succé till att visa sämre siffror.

– Siffrorna i USA var en besvikelse.

I USA sköttes försäljningen av klädmärket via en agent och när denna sa upp sig hade ledningen en tanke på att lägga USA-marknaden på is. Under hösten 2011 hade företaget genomgått en stor omorganisation och Anna Attemark blev utsedd till ny vd.

– Då gav Anna mig chansen att åka till USA för att ta mig an den stora uppgiften att vända de nedåtgående siffrorna.

Resultatet av den införsäljningen blev starten för Victorias USA-historia. Hon kom tillbaka till Sverige och kunde visa upp nya kunder och butiker som ville sälja Odd Molly.

– Jag hade ingen försäljningserfarenhet. Det var av ren vilja och kärlek till märket och företaget som gjorde att vi kunde redovisa det resultat vi gjorde.

Victoria blev nu försäljningsansvarig för USA, men var stationerad på kontoret i Stockholm. Hon reste till USA i tremånaders-perioder två gånger per år och besökte olika mässor. Successivt ökade både hennes ansvar och siffrorna i USA. Just nu har Odd Molly cirka hundra återförsäljare i USA. Tanken på att flytta tjänsten till kontoret i Los Angeles hade legat och grott de senaste två åren. Under sommaren 2015 ansökte Victoria om arbetsvisum och flyttprocessen sattes igång.

– Det var självklart lite läskigt, men samtidigt hade jag tillbringat så mycket tid i USA vilket hade gett mig en stor umgängeskrets. Vi är som en liten familj där borta vilket har gjort flytten mycket enklare.

I augusti packade Victoria den sista väskan. Med lägenheten i Stockholm uthyrd och med ett arbetsvisum på fem år startade hon sitt amerikanska liv.

– Det har varit väldigt intensivt med mycket jobb och många resor.

– Något som jag älskar är att jobbet ger mig chansen att se stora delar av USA. Allt från mässor i galna Las Vegas till urbana New York och bergen i Colorado.

Enligt Victoria skiljer sig livet utanför jobbet mycket mellan Sverige och USA.

– Jag har mycket att lära. Bara en sådan sak som att jag skriver checkar för hyran. Sedan är det långa sträckor vart du än ska ta dig så jag tillbringar mycket tid i bil.

Victoria bor i en lägenhet vid stranden i Newport Beach som ligger cirka 40 minuter söder om Los Angeles.

– Det händer mer rent socialt i USA. Det är något som jag alltid har saknat i Sverige.

Även om det var ett tufft beslut att flytta så ångrar sig inte Victoria.

– Under dessa fem år har jag aldrig haft en dag då jag har tyckt att det har varit tråkigt att gå till jobbet.