Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen gick i kras – nu är militärön Storholmen till salu

För tolv år sedan köpte 38-årige Marcus Nygren och hans bror Henrik ön Storholmen för att bygga upp ett rekreationscenter för handikappade ungdomar.
Men drömmen gick i kras – och nu läggs den gamla militärön ut till försäljning.
Utgångspriset är sex miljoner kronor.

Den tidigare militärförläggningen Storholmen har lagts ut till Mäklarringen för försäljning.

– Det har tagit flera år för mig att landa i det här beslutet, men jag har inget val. Samtidigt som jag själv blivit så mycket sämre i min sjukdom har min bror fullt upp med sitt jobb som läkare på en vårdcentral, säger Marcus Nygren.

Han var bara 16 år när han fick diagnosen Friedrichs ataxi, FA. Det är en sällsynt, neurologisk sjukdom som beror på ett fel i kromosom nio.

Sjukdomen är obotlig, och innebär att kroppen sakta bryts ner – talförmågan, synen, hörseln och balansen drabbas.

I samband med att Marcus fick ut pengar på en sjukförsäkring, bestämde han sig 2003 för att tillsammans med sin bror Henrik köpa den tidigare militärön Storholmen.

– Min dröm var att bygga upp ett handikappcenter för ungdomar på ön. Jag hade massor av planer och drömmar, berättar Marcus.

Han och Henrik byggde handikappramper på ön, men eftersom alla deras pengar gått åt till själva köpet av ön fick de övriga planerade bygginsatserna vänta.

2007, när Marcus och Henrik var i färd med att fortsätta handikappanpassningen, kom det första dråpslaget: Marcus styvpappa omkom i en tragisk bilolycka.

– Han var väldigt engagerad i Storholmen och den som hade alla kontakter, och när han dog blev vi som förlamade, säger Marcus.

När han äntligen började hämta sig efter chocken dog plötsligt hans mamma i en hjärnblödning.

– All luft gick ur mig, berättar Marcus.

Efter att i flera år ha vacklat hit och dit, har nu Marcus landat i beslutet att sälja Storholmen.

– Holmen är jättefin, värsta kanonstället, men det krävs en ägare som kan ta hand om det och göra något bra av det, menar han.

Marcus har kontaktat mäklare och ön kommer att läggas ut till försäljning inom en månad. Först till våren kommer det att bli visningar.

– Det är ett så pass stort projekt att en potentiell köpare kanske behöver tid att söka vissa tillstånd – det är därför vi lägger ut Storholmen till salu redan nu, förklarar Marcus.

Han har dubbla känslor inför försäljningen.

– Samtidigt som jag inser att jag inte klarar att bygga något handikappcenter känns det tungt. Det är ju min stora dröm som går i kras. Nu får jag helt enkelt försöka hitta något nytt projekt att engagera mig i, säger han.