Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen om sockerdagarna

De är vanliga människor med vanliga drömmar. Om pengarna, lyckan och kärleken; om det ljuva livet. Sockerdagarna.
Nästa lördag intar dansbandsmusiken Teater Västernorrlands scen. Då är det premiär på vårpjäsen Sockerdagar.

På godisfabriken Gottegrisen AB jobbar vännerna Britt-Marie (vingummin och gelégodis), Anna (salt och surt), Börje (sektionschef) och praktikanten Pierre. Femte kompisen Lenita jobbar på ICA och är dansbandssångerska.

På fritiden gillar de att festa och gå på dans. De bildar dansklubben Sockerdagar och under en fest kommer det fram att Lenita har en förmåga: hon kan se på hästar hur de mår.

Det går att omsätta i pengar, tänker Börje, och snart hägrar drömvinsterna. Men tillfälligheterna bär iväg åt okända håll, förvecklingarna hopar sig och snart får jakten på klippet gänget att göra alldeles oväntade saker.

Dramatiker och regissör är Martin Lindberg, som nu gör sin andra urpremiär hos Teater Västernorrland. Den första var "Krom ljuger inte" med miljö och stämning hämtad från raggarvärlden.

Nu är det i stället travspelarnas och dansbandens värld har lyfter upp på scenen - för det Sockerdagsgänget gör, det gör de till dansbandsmusik.

– Jag har försökt få in det här temat på flera ställen i flera år, men det är först nu dansband är hippt, säger han.

Vad som skapar en trend är inte lätt att säga. Men nu går Dansbandskampen på tv och det har kommit böcker som kultförklarar dansbandsmusiken. Vips, så är tiden mogen och Sockerdagar står inför premiär.

Uridén fick Martin Lindberg, själv uppväxt med dansband i Norsjö i Västerbotten, av en kompis i Kiruna. Kompisen gick för att klippa sig och hittade frisören själv gråtande i en liten hög i klippstolen. På radion spelades "Leende guldbruna ögon" och utanför väntade frun med skilsmässopapperen.

– Det var förstås deras låt. Man kan tycka att texterna är banala men för många människor betyder de jättemycket. I tider av vikande besökssiffror på teatern är det viktigt att hitta material som berör folk, säger Martin Lindberg.

Nu är det inget skilsmässotema som bär Sockerdagar, snarare berättelsen om vart drömmar kan föra om man inte passar sig och med kryddning av lite kärlek och konkurrens. En musikalisk komedi kallar Martin Lindberg sin pjäs, men någon buskis är det inte: trots alla förvecklingar och en del skruvade och desperata handlingar från gänget är personerna inga parodier.

De är snarare som folk är mest: allt de frågar efter är en smula kärlek, trygghet och ett gott liv.