Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du är inte ensam – att stoppa vård- och utbildningspengar i egen ficka är makabert

Annons

Replik på Att tjäna pengar på vård, skola och omsorg känns inte rätt, ST 8/9.

Nej Eva-Lena, du är inte ensam om att tycka att det är fel att några ska tjäna pengar på att andra är i behov av vård, omsorg och utbildning. Enligt en undersökning från förra året tycker tre fjärdedelar av svenska folket, 74 procent, som du. Bara 22 procent tycker det är rätt att plocka ut vinster från skattepengar till egen ficka.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Partierna på högerkanten skriker i falsett om vad hemskt förslaget är mot företagande, kallar det socialism och stöld. Men de borde se sig om i världen och tänka efter; varför är Sverige det enda land i världen som tillåter privata aktiebolag att ta ut vinster från skolor, vård och omsorg? Inget annat land gör det.

Så det är inte du och jag som är ensamma om synen på vinster i välfärden. Det är högerpartierna som är ensamma, både i Sverige och i världen, om denna makabra möjlighet att ta pengar som ska gå till utbildning och hälsa åt bolag som stoppar vinsten i egen ficka.

Åke Johansson (V)

Läs även:

Ingen säger något om att andra branscher får skattepengar – varför skulle vinst innebära sämre kvalitet?

Debatten om vinster i välfärden kan leda till fler jobb

Rutinerna var det viktiga när hustrun låg för döden – med privata aktörer kan vi ställa krav

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel