Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Du kan hjälpa de svältande barnen i Afrika

Vi ser de hemska bilderna, små utmärglade kroppar med stora ögon och flugor. Det är lätt att bläddra förbi, svårt att ta till sig verkligheten. Svårt att förstå det hemska som händer samtidigt som vi väljer pålägg till frukostmackan.

Men det är ganska lätt att göra en insats. Du behöver inte åka till Afrika och hjälpa till handgripligen, istället kan du sms:a in en slant, klicka dig fram på internet för att bidra eller sätta in pengar på post/bankgiro. Många bäckar små kan faktiskt göra skillnad.

Enligt hjälporganisationerna UNICEF, Röda Korset, Rädda Barnen och läkare utan gränser har den svåra torkan gjort att katastrofen är värre än på 60 år. Höga matpriser och konflikter på Afrikas horn bidrar till att förvärra situationen ytterligare.

Det råder hungerkatastrof i Östafrika. Miljontals barn riskera att svälta och omkring 12 miljoner människor beräknas behöva hjälp i Kenya, Etiopien, Eritrea, Södra Sudan, Uganda och Somalia. Barnen är de som drabbas hårdast. Vi har läst reportagen om familjer som försöker fly nöden, men där barnen inte överlever.

Vi kollar väderprognosen för att se om det blir sol eller regn i morgon, för att kunna planera aktiviteter. Vi tittar på termometern för att bestämma om tröjan ska på eller inte. I östra Afrika har de inte regnat på väldigt länge, där betyder de uteblivna dropparna missväxt, boskapsdöd, svält och att många förlorar sina inkomstmöjligheter.

Hur långt räcker min gåva?

50 kronor: Renat vatten till 5000 personer.

130 kronor: Rent vatten-kit med tvål, hink och vattenreningstabletter för en familj i en månad.

150 kronor: Myggnät till tio barn. Antibiotikabehandling av ett barn med livshotande infektion. Mässlingsvaccination till 100 barn.

200 kronor: 25 personer får rent vatten i en månad. 28 personer får extra matranson i en månad.

306 kronor: Räcker till 1350 påsar näringspulver som ger ett undernärt barn vitaminer och mineraler.

500 kronor: Behandling av 25 personer med malaria.

540 kronor: Kan rädda livet på ett undernärt barn

1160 kronor: Räcker till 2 000 påsar vätskeersättning, som kan bota uttorkning till följd av diarré.

Alla beräkningar är hämtade från hjälporganisationernas hemsidor.

UNICEF: http://www.supportunicef.org/site/pp.asp?c=9fLEJSOALpE&b=7542627

Läkare utan gränser: https://portal.lakareutangranser.se/portal/page?_pageid=93,138354&_dad=portal&_schema=PORTAL

Röda korset: http://www.redcross.se/teman/torka-ostra-afrika/ge-en-gava/

Rädda barnen: https://www.rb.se/geengava/katastroffond/pages/geengavakatastroffond.aspx

Svenska kyrkan: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=639991