Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt så dumt med rätt till heltid

Annons

Den politiska majoriteten i Sundsvalls kommun innefattar som bekant Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Trots att S och V kunde bilda egen majoritet så valde Centerpartiet att efter valet 2014 lämna koalitionen för att istället samarbeta och styra tillsammans med de förra meningsmotståndarna.

Kommunens Service- och infrastrukturutskott har den senaste tiden arbetat fram en ny inköpsstrategi som ska gälla för kommunens alla upphandlingar – både för förvaltningar och kommunala bolag. Ordföranden i utskottet, Hans Forsberg (C), ville i en tidningsartikel nyligen inte ge sin syn på, den ”lilla” detaljen att denna omfattande strategi ställer krav på bland annat rätt till heltid. Man tog inte heller något slutgiltigt beslut om strategin i utskottet utan skickade det hela vidare som en öppen fråga till kommunstyrelsen. Mycket märkligt anser vi, vad menar den politiska majoriteten med detta icke-beslut?

Att hela strategin, med bland annat krav om rätt till heltid för vikarier och fast anställda, dessutom riskerar att slå hårdast mot de små jobbskapande företagen i vår kommun som kommer ha svårt att konkurrera, och att det kanske till och med är lagbrott, är inget som verkar hindra majoriteten att driva igenom detta ideologiska brännmärke.

Det kommer också med största sannolikhet att bli dyrare för kommunen att ge deltidsanställda och timavlönade rätt till heltid, vilket gör det hela dubbelt så dumt. I Nynäshamn har ett projekt där heltid införts som krav utvärderats av Paula Liukkonen, ekonomidoktor vid Stockholms universitet. Projektet som gick under namnet "Nya tider" hade som mål att skapa fler heltidstjänster då man hade problem med ökad frånvaro och fler antal timavlönade. Lokala politiker påstod precis som i Sundsvall att kostnaderna inte skulle öka när man gav deltidsanställda och timavlönade rätt till heltid. Men verkligheten kom ikapp och resultatet blev istället att frånvaron ökade då individernas frånvaromönster inte ändrades bara för att man fick heltid. Vikarier fick ersätta samma frånvaro som man nu betalade heltidsarvode för vilket gör att man gjorde av med mer skattemedel på samma utförda arbete. Låter det som ett framgångsrecept för vår kommun där till exempel socialförvaltningen redan har skenande kostnader?

Är anledningen till att Hans Forsberg inte uttalar sig om den nya strategin kanske att han är mycket väl medveten om hur illa det slår mot hans främsta målgrupp bland väljarna, som Centerpartiet säger sig vilja värna – småföretagen. Det är kanske inte så konstigt att Hans och hans partivänner inte vill ställa sig bakom ett förslag där det finns empiriska bevis på att det inte fungerar. Vi Kristdemokrater hoppas fortfarande på att den styrande majoriteten ska tänka om. Sätt er ner tillsammans med företagare och samtala om hur vi olika aktörer i Sundsvall kan skapa förutsättning för socialt ansvarstagande och en bra arbetsmiljö. Det är bästa receptet för ett bättre arbetsklimat, bättre arbetsvillkor och en hållbar tillväxt i Sundsvall.

Liza-Maria Norlin

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

Robin A. Håkansson

Ordf. KDU Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel