Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt så många tiggare i sommar

Falska rykten om gratis bostäder i Sverige cirkulerar i Rumänien.
Nu väntas en tillströmning av tiggare till Sundsvall i sommar.
Uppskattningar talar om nästan en fördubbling mot i dag.

Författaren och miljöpartisten Pirjo Holmström, som står bakom en Facebookgrupp som hjälper EU-migranter i Sundsvall att hitta jobb, uppskattar genom sina kontakter att antalet tiggare ökar i sommar till omkring 100 personer.

– Utan tvekan, säger hon.

Tiggarna är romer från Rumänien och Bulgarien.

– Jag uppskattar att det är runt 60-70 här nu, säger Pirjo Holmström.

Hon tror att falska rykten gör att många fler kommer att söka sig bland annat till Sundsvall nu i sommar.

– Det är flera som vittnar om att det kommer komma väldigt många fler. Det går falska rykten i Rumänien om att man får gratis hus i Sverige. De som är här säger till sina släktingar hemma att det inte stämmer, men det finns ändå drömmar och förhoppningar, säger Holmström.

För kommunledningen kommer uppgifterna som en överraskning.

– Jag kan bara konstatera att det inte finns gratis bostäder i Sundsvall. Jag har inte hört det felaktiga ryktet tidigare, säger Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Inte heller Pirjo Linna Avarre, kommunens samordnare för nationella minoriteter, har hört ryktet om gratis bostäder tidigare.

– Nej, inte med de orden, säger hon och fortsätter:

– Däremot har jag hört att ännu fler kommer komma hit, att det kommer öka markant till sommaren.

I vintras vände sig många EU-migranter till Slink In, kommunens dagliga verksamhet för socialt utsatta.

– Jag tror mycket väl att det kan stämma, säger handledaren Bengt Persson om att tiggeriet kan slå nya rekord på gatorna.

Enligt Bodil Hansson är inga särskilda hjälpåtgärder planerade inför sommaren – då värmen antas göra EU-migranternas tillvaro drägligare.

– I vintras beslutade vi att ordna ett natthärbärge så att ingen skulle riskera att frysa ihjäl. Nu har vi gått in i en varmare period och ser inte att det finns något akut behov på samma sätt, säger hon.

Jobbar kommunen för att hitta en långsiktig lösning i den här frågan?

– Den långsiktiga lösningen måste vara att påverka de länder som de här människorna kommer ifrån så att den här gruppen får bättre livsvillkor. Det vi kan göra från kommunen är att hjälpa till i akuta situationer.

Läs också: Självklart är tiggeriet organiserat