Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbelt svenskt på pallen när Johaug vann stort

Charlotte Kalla tog revansch efter gårdagens sprinttävlingar i Ruka. På dagens fristilslopp över 5 km gjorde hon en stark insats, men Therese Johaug gick inte att hota i toppen.
Den stora överraskningen var att Åsarnas Ida Ingemarsdotter klättrade upp på pallen efter en stark avslutning. I morgondagens jaktstart kör Ingemarsdotter i den gula väst som visar att hon leder hela världscupen.

Johaugs segertid skrevs till 11.23,8 och Kalla var 17,6 sekunder efter i mål som solklar tvåa i mål. Ett fall i den sista backen gjorde avståndet, som var 9,4 sekunder vid sista mellantiden, lite större i målgången.

Charlotte Kalla var trots andraplatsen inte riktigt nöjd efter loppet.

– Det känns som att jag kan bättre än så här, men jag får ta med mig det suget in i fortsättningen av säsongen, sa Kalla till SVT efter målgången.

Nu har Kalla 15,5 sekunder upp till Johaug i sammandraget inför den avslutande jaktstarten på söndagen.

– Det blir svårt ta in det på Therese, hon är världens bästa åkare i klassiskt och det är en bana som passar henne. Jag hade behövt ha de där 17 sekunderna, säger Kalla till TT.

Den som överraskade mest var Ida Ingemarsdotter från Sveg som gick in på tredjeplatsen efter en stark avslutning. Heidi Weng tappade över tio sekunder på Ingemarsdotter från den sista mellantiden in i mål och slutade utanför pallen. Ingemarsdotter var till och med snabbare än Johaug under tävlingens sista två kilometer.

– Jag hade ingen superkänsla, försökte bara komma in i åkningen i början. När jag låg fyra sekunder efter vid sista vändningen tänkte jag att det kunde räcka till topp-tio kanske, säger Ingemardsotter till TT.

Efter fredagens finalplats i sprint och dagens tredjeplats kommer Ingemarsdotter att få bära den gula ledarvästen i morgondagens jaktstart.

En tredje svensk åkare fanns bland de tio bästa då Stina Nilsson slutade nia.

Läs mer: Jönsson ger Northug medhåll: "Det tär enormt mycket att köra sprint"

Stina Nilsson nöjd nia – hyllas av förbundskaptenen

Moras Martin Johansson stod för Sveriges skräll i Ruka

Skidguiden: Se alla resultat och TV-tider från världscuperna

Stina Nilsson visade storform - blev tvåa i sprinten

Övriga svenska placeringar: 15) Hanna Falk, 24) Maria Rydqvist, 28) Evelina Settlin, 33) Emma Wikén, 37) Linn Sömskar.