Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla budskap om trafiken och föroreningar

Annons

Replik på "Minskad trafik genom centrum ger bättre luft", ST.nu 28 februari.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Varför stängde man av biltrafiken i city om det inte grundade sig på att staden ligger mellan två berg som bidrar till inversionen på grund av avgaser och andra luftföroreningar – direkt hälsofarligt?

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Varför åtgärda biltrafiken på Köpmangatan om det inte har att göra med luftföroreningarna? Partiklar från dubbdäck som river upp asfalt är säsongsbundet. Den tunga trafiken har redan flyttat över till E4-bron. Det är vetenskapligt bevisat att föroreningar i blod av miljöfarliga ämnen från biltrafiken skadar. Kvävedioxid verkar irriterande på luftvägarna och orsakar skador på lungorna, höga halter är direkt dödliga. Men det påstår du är ett mindre problem.

Det är beklämmande att en före detta tjänsteman med arbetsabstinens skriver insändare och påstår att kvävedioxid inte är skadligt för människors hälsa. Biltrafiken och kvävedioxid har på vetenskapliga grunder en bevisad effekt på människors hälsa när forskarrapporter under många år pekat på just den risken. Alltså, tomgångskörning vid trafikljus spyr ut avgaser och flera svenska städer har en maxgräns på en minut. Tror Abelsson att de satt tidsgränser om det inte är problem med avgaser? 8 000 fordon försvinner inte heller i tomma intet och att cykla året om är det få som gör.

Hur kommer det sig en före detta trafikplanerare har så bristande kunskap om fakta? Du påstår att trafiken till väg 562 endast kommer från en fil av Landsvägsallén men den kommer även från E14 och Köpmangatan. Trafiken norrifrån kommer från Skönsbergsvägen, Ortviksvägen och Norrmalmsgatan. E4-bron används ytterst sällan av bilister från till exempel Stöde och Bergsåker, de åker inte till Skönsmon för att ta sig via E4 bron norrut, de använder Timmervägen. Om nu inte Abelsson tror att alla bilburna bor i Njurunda och kommer via E4. Folk är smartare än så, man åker inte över bron om man kommer söderifrån och ska till Stöde.

Avlägsna trafikljusen, hastighetsbegränsa och låt trafiken flyta genom stan utan stopp. För de som ska till inre hamnen finns andra in- och utfarter. Cykel- och gångtrafikanterna bör få en uppfräschad gångtunnel under väg 562. Trafik som inte stannar upp släpper ut betydligt mindre miljögifter. Varför vill Abelsson minska biltrafiken i centrum för att i nästa stycke skriva att den inte spelar någon roll för luften i Sundsvall?

Elisabeth Gisslin Burman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel