Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dubbla journaler skapar dubbeljobb

När hemsjukvården går över till kommunen från landstinget blir patienternas journaler ett stort bekymmer.

Därför måste det skrivas sammanfattande patientberättelser så att information förs vidare, men då krävs ett godkännande från patienten.

– Vi har ett stort jobb att skriva epikriser, det vill säga en liten berättelse om alla vårdtagare som vi ska föra över in i journalsystemet i kommunen. Vi kommer ju inte in i varandras journaler, eftersom landstinget har ett journalsystem och kommunen ett annat, säger distriktssköterskan Annika Törnkvist i Njurunda, som följer med från landstinget till kommunen som tar över hemsjukvården i februari.

Landstinget har samtidigt mer av en sjukvårdsjournal medan kommunen ska ha en omvårdnadsjournal. Sekretessregler gör även att det krävs ett samtycke från klienten för att få flytta över information i journalerna. Eftersom det handlar om två olika journalsystem blir informationsutbytet extra komplicerat. Kommunens system är Procapita och landstingets Systeam Cross.

– Man kan gå in i ett fönster och kika in i landstingets journaler om man behöver det, men då måste man ha ett samtycke från vårdtagaren, säger Monika Wanqvist, distriktssköterska i hemsjukvården i Njurunda.

Annika Törnkvist, som för fyra år sedan gjorde den omvända resan när landstinget tog över hemsjukvården från Sundsvalls kommun, har redan varit med om att jobba med kommunens journalsystem.

– Då kunde jag inte se om patienter kanske hade varit hos doktorn. Ibland kanske jag fick reda på det av vårdtagaren själv, eller av hemtjänsten eller när jag gjorde ett hembesök. Men man lär sig och jag kunde även ringa till vårdcentralen och få ett journalutdrag, sedan jag frågat och fått ett ja från patienten, säger Annika Törnkvist.

Själv tycker hon att det är ett överkomligt problem.

– Det enda jag kommer att sakna är läkemedelslistorna. Då gäller det att man är noga med att skicka ut dem till patienterna, säger Monika Wanqvist.

Eftersom det i övergången i vissa fall blir en del byte av personal, blir det extra viktigt att skriva epikriser.

– Det här innebär jättemycket extrajobb, säger Monika Wanqvist.

Totalt är det i Sundsvalls kommun cirka 1 600–1 700 personer där hemsjukvården behöver skriva såna här patientberättelser.