Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyket drar högsta bidragsvinsten i Njurunda

Fem föreningar i Njurunda sökte bygdemedel via länsstyrelsen – men bara två av dem ser ut att få ja.

Sundsvalls kommun föreslår att Dyket och Njurunda ryttareförening får pengar.

– I regel blir det som kommunen föreslår, säger Håkan Andersen vid länsstyrelsen.

Fem föreningar i Njurunda sökte i våras bygdemedel från länsstyrelsen. Nolby alpina ansökte om 400 000 kronor, Dykets intresseförening 190 000 kronor, Njurunda ryttareförening cirka 112 000 kronor, föreningen Tomtarna i Skatan 75 000 kronor och Sundsvalls golfklubb i Njurunda en ospecificerad summa till renovering av en lada på golfbanan i Skottsund.

Ansökningarna gick till Länsstyrelsen i Västernorrlands län som sände handlingarna vidare till Sundsvalls kommun för ett yttrande. Nu har kommunen gett sitt svar och det blev en förening som drog vinstlotten. Sundsvalls kommun föreslår att länsstyrelsen beviljar hela Dykets intresseförenings bidragsansökan på 190 000 kronor. Njurunda ryttareförening får delvis ett positivt svar på sin ansökan. Där rekommenderar kommunen att hälften av bidragsansökan godkänns, det vill säga 56 000 kronor.

För övriga tre Njurundaföreningar blir det ett negativt svar från Sundvalls kommun. Anledningen till avslagen beror på begränsad tillgång på medel och att ansökningarna inte tillräckligt uppfyller de kriterier som krävs för att få bygdemedel. Sundsvalls kommun uppmanar också att länsstyrelsen i sitt beslut meddelar föreningarna att ett bidrag inte med automatik innebär att man får ytterligare bidrag till samma projekt.

Det är länsstyrelsen som i slutändan beslutar om bygdemedel betalas ut men kommunens ord väger tungt. På länsstyrelsen resonerar man så att kommunen kan de verksamheter som finns inom kommungränserna och därför följer man oftast deras förslag.

– I regel blir det som kommunen föreslår. Jag kan inte påminna mig om att jag har ändrat någon gång, säger Håkan Andersen, handläggare på länsstyrelsen.