Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrare dollar ett lyft för Permobil

För ett år sedan drog Permobil ned med 25 anställda, främst tjänstemän.
Nu är några av dem återanställda, försäljningen går bra och personalen kan hoppas julbonus igen.
Skillnaden beror till största delen på dollarkursen.

Permobil, som tillverkar elrullstolar, har sin största marknad i USA och säljer i dollar. För ett år sedan och ända fram till i somras låg dollarn på sex kronor eller därunder.

När den sedan steg med 20 öre till augusti, så jublade man, berättar vd Hans Bergh.

Men det var bara början. Kronan fortsatte att tappa i värde och sedan en tid tillbaka ligger dollarkursen över 8 kronor. Skulle den hålla i sig ett år så betyder det klirr i kassan för Permobil.

Ja, två kronors högre dollarkurs skulle göra 40 miljoner kronor mer på sista raden för oss, säger Hans Bergh.

Oktober blev dessutom Permobil bästa försäljningsmånad någonsin och även november var bra.

Försäljningen i USA går bra, men det är i Frankrike den växer snabbast nu. Vi kommer också att göra ett mycket bra resultat i år, säger Hans Bergh.

Den positiva utvecklingen gynnar förstås även de anställda.

Det är lite roligare att jobba nu när det är uppåt. Man märker också skillnad mot i fjol höst på att det investeras mer i maskiner nu, säger Bo Andersson, som arbetar med att anpassa rullstolar till de enskilda användarna.

Han arbetade tidigare på Astra Zeneca i Umeå och kom till Permobil år 2006.

Jobbet är verkligen intressant. Det är otroligt hur mycket man kan bygga om elrullstolar och anpassa dem till individen. Det känns också som att jag gör något vettigt på jobbet, tycker Bo Andersson.

Permobil köper produkter från många underleverantörer.

För att minska kostnaderna har vi flyttat över beställningar värd 100 miljoner kronor från Europa till Kina och Taiwan, berättar Hans Bergh.

Lågkonjunkturen då? Den märker Permobil inte av, i alla fall inte ännu.

Nej, och det finns inga faktiska omständigheter som talar för att vi ska drabbas. Vi ser ingen minskning i bidragen till personers elrullstolar, däremot vill man få mer rullstol för pengarna. Samtidigt är detta ingen vanlig lågkonjunktur och vi vet inte vad som lurar runt hörnet. Därför följer vi utvecklingen väldigt noggrant, säger Hans Bergh.

Han har, som ST berättat, aviserat att han ska lämna posten som vd under nästa år, och i stället bli ledamot i styrelsen. Fortfarande är han dock vd och har därför föreslagit att de anställda ska få en julbonus. Samma summa till alla anställda.

Styrelsen tar beslut på fredag.