Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dystopi som förhandlingsstrategi

Annons

Det slår aldrig fel. När det är avtalsrörelsedags visar alla pilar nedåt. Det går så himla dåligt. Framtidsutsikterna är bottenlösa. Det ser så knapert ut att bara tanken på den minimalaste löneökning eller på något sätt förbättrade arbetsvillkor viftas bort som helt omöjligt. Inte minst gäller detta scenario för handeln.

Nu befinner vi oss mitt i en avtalsrörelse, det är viktigt att vi är medvetna om det. För, från arbetsgivarhåll, i detta fall Svensk handel, slås det nu på stora trumman om hur himla dåligt allt går. I deras månatliga publikation Handelsbarometern, som består av en sammanställning av svaren från en panel av handlare som förutspår framtiden för branschen, har de senaste publikationerna varit rena domedagsprofetiorna. "Framtidstron fortsatt dyster inom handeln", "Fler handlare spår minskad försäljning" och "Handlarna dystra om läget i branschen" är några av de senaste rubrikerna från publikationen.

Dystert värre alltså.

Helt andra tongångar hittar vi däremot från facket. Handelsanställdas förbund presenterade för en månad sedan en rapport om vinstutvecklingen inom handeln. Den visar att vinsterna i branschen har ökat från dryga tio miljarder år 2000 till knappa 40 miljarder år 2013. Under samma period har vinstprocenten ökat från dryga fyra procent till dryga åtta procent. Visst, detta går precis som Svensk handels publikationer att betrakta som en partsinlaga. Facket vill såklart visa på att det finns stora vinster i företagen, vinster som kan bidra till att ge de anställda bättre löner och villkor, såhär i avtalstider.

Men det finns också icke partsanknutna rapporter och prognoser. Inte minst gäller det Konjunkturinstitutets Konjunkturbarometer. Denna barometer visar en helt annan bild av företagens tro på framtiden än vad arbetsgivarsidan ger. "Fortfarande en starkare tillväxt än normalt i den svenska ekonomin", skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste publikation (från februari) och i kapitlet där handeln särskilt specificeras skriver man "Detaljhandelsföretagen är betydligt mer optimistiska än normalt om hur försäljningsvolymen kommer att utvecklas på tre månaders sikt".

Hm. Antingen så svarar handlarna diametralt olika beroende på vem som frågar, arbetsgivarorganisationen eller Konjunkturinstitutet, eller så får vi se arbetsgivarsidans publikationer för vad de är, en partsinlaga, som en del i den pågående avtalsrörelsen.

Samtidigt är handelsanställda en grupp på arbetsmarknaden där arbetsvillkoren är som allra sämst. 2015 saknade 74 procent av de anställda i detaljhandeln fast tjänst på heltid, Timanställningar och anställningar vid behov har på senare tid blivit de vanligaste formerna av visstidsanställningarna och utgör nu hela 80 procent av dessa, enligt en rapport från Handels som baseras på statistik från SCB. Medellönen för den som ändå har en heltidsanställd ligger på drygt 23 000 kronor.

Självklart går det inte bra för alla butiker just nu, vissa butiker går riktigt dåligt. Men vi kan konstatera att generellt sett går handeln riktigt bra. Faktiskt så bra att schyssta villkor för de anställda skulle vara på sin plats. Det är dags att agera för det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel