Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E-sport på gymnasiet i Sundsvall nästa år

NTI-gymnasiet startar ett e-sportprogram nästa höst.
– Det är en snabbt växande verksamhet och vi vill ge spelare möjlighet att hitta en balans mellan studier och spelande, säger Johan Edelsvärd, rektor på NTI-gymnasiet.

E-sport expanderar kraftigt och numera finns det proffsligor och prispengarna är ibland stora, i miljonklassen.

– Sporten är nu i liknande läge som golfen var för omkring 25 år sedan. Där man började med bland annat fysträning och svingcoacher, säger Johan Edelsvärd.

– Samma utveckling, anpassad till specifika spel, börjar man ha i e-sportvärlden. Man tittar på hur och vad ska jag träna för att få kvalité. Vad äter jag för att vara riktigt alert? Vilken typ av fysisk träning behövs?

Hösten 2016 drar e-sportprogrammet på NTI-gymnasiet i gång och det är tänkt att var 15 platser på utbildningen. För att komma in gäller det att ha bra betyg och ligga högt på rankingen som spelare.

– Det här är en seriös satsning för ungdomar som vill satsa på e-sport och samtidigt klara gymnasiet på ett bra sätt, säger Johan Edelsvärd.

Han anser att det handlar om att hitta en balans mellan studier och spelandet.

De spel som i nuläget är tänkta att ingå i utbildningen är League of legends, Dota 2 och Smite. Ett populärt e-sportspel är Counter-Strike men det kommer man inte att erbjuda i utbildningen.

– Den typen av verklighetsbaserade spel där man skjuter på människor rimmar illa med skolans värdegrund, säger Johan Edelsvärd.

Med som sakkunnig för att hjälpa till att bygga upp programmet är Sundsvallsbon och e-sportproffset Anders Christmansson.