Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E14 föreslås bli 80-väg – uppfyller inte kraven enligt Trafikverket

 
E14 föreslås bli 80-väg
Visa alla artiklar

Högsta tillåtna hastigheten på E14 bör sänkas till 80 km/tim. Det föreslår Trafikverket utifrån vägens nuvarande standard och regeringens uttalade direktiv om att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard.

Det är i en nyligen sammanställd rapport som det framgår att E14 är en av vägarna som föreslås få sänkt hastighet senast 2025.

Totalt rör det sig om 6,4 mil 100-väg som Trafikverket i dag inte anser uppfyller de krav som regeringen ställer på trafiksäkra vägar, och därför i framtiden föreslås få en högsta tillåtna hastighet av 80 km/tim.

LÄS MER: Stopp för omkörning på E4 under påskhelgen

Ett förslag som inte välkomnas i någon större utsträckning av styrande i Ånge kommun.

– Det skulle inte alls vara bra för oss. Det skulle i princip vara som att flytta Sundsvall en och en halv mil längre bort, säger kommunalråd Sten-Ove Danielsson.

Tanken på att göra om större delen av E14 till 80-väg är dock ingen nyhet i sig.

LÄS MER: Sänkt hastighet på E14 att vänta (2009)

Redan 2009 var en sänkning av den högsta tillåtna hastigheten på tal, men den gången resulterade det inte i några större förändringar.

– Jag åker ofta den här vägen själv och jag kan inte se att det skulle finnas så mycket problem att man behöver ett vajerräcke för att tillåta en högre hastighet än 80 km/tim, säger Sten-Ove Danielsson.

LÄS OCKSÅ: Ingen sänkning av hastigheten efter E14

Exakt hur Ånge kommun kommer att yttra sig över förslaget, som är ute på remiss fram till sommaren, är oklart. Dock påpekar kommunalrådet redan nu att E14 har en stor betydelse för arbetspendlingen och det lokala näringslivet.

– I våra svar till Trafikverket om kommande investeringar så brukar vi också alltid påtala vikten av investeringar som gör att hastigheten på E14 kan hållas uppe, säger Sten-Ove Danielsson.

Förutom E14 så finns också ytterligare en väg i Ånge kommun med på listan över vägar där hastigheten föreslås sänkas till 80 km/tim, och det är riksväg 83 mellan Alby och Näset.

Micke Engström 0690-102 08 micke.engstrom@mittmedia.se