Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

E14 kan bli kvar på Björneborgsgatan

E14 kan bli kvar på Björneborgsgatan i åtskilliga år framöver.

Det är en tanke som Trafikverket väckt till liv.

– Det bästa vore om vi fick bort E14-trafiken härifrån, säger Göran Zetterqvist, ägare av Handmaskinservice.

E14-dragningen i Sundsvall har länge varit en diskussionsfråga.

För över tre år sedan presenterade Trafikverket planer på att leda om sträckningens östligaste del.

Från E4 skulle inte trafiken gå in via Björneborgsgatan utan på Landsvägsallén/Parkgatan upp mot Bergsgatan.

Det var till och med aktuellt att det skulle ske under 2009 och samtidigt skulle Björneborgsgatan byggas om från en genomfartsgata och bli mer "stadsmässig". En ombyggnad som också genomfördes, trots att Trafikverket valde att skjuta på E14-omläggningen till efter det att nya E4 är klar.

– Att ta bort E14-trafiken från Björneborgsgatan är fortfarande den inriktning som gäller, säger Christer Karlsson, ansvarig för det så kallade "Sundsvallspusslet" inom Trafikverket.

Men...

– Det är tyvärr ingen optimal lösning att E14 i framtiden ska gå via Landsvägsallén, säger Christer Karlsson.

Anledningen är att i närområdet kommer det att bli ett resecentrum men också bostäder och annat i hamnområdet. Det kommer att innebära mycket lokaltrafik i området.

– En Europaväg med stora verksamheter på bägge sidor och korsande trafik är inget vi eftersträvar. På så vis vore det bättre om kommunen fick råda över Landsvägsallén, säger Christer Karlsson.

På Sundsvalls kommun har man för dagen ingen klar uppfattning i frågan.

– Det går inte att säga bu eller bä just nu utan vi få väl lyssna om Trafikverket kommer med något förslag, säger Annelie Wikner, stadsbyggnadsdirektör.

Helt klart är de som är verksamma eller boende efter Björneborgsgatan glada om E14-trafiken försvinner.

– Jag tycker det blivit bättre efter ombyggnaden av gatan. Dels har jag en känsla av att trafiken minskat, men jag tycker också att hastigheten sjunkitt vilket inte minst har betydelse då tunga åker förbi, säger Göran Zetterqvist.

Han har drivit Handmaskinservice sedan 1990 på Björneborgsgatan och bodde där också tidigare.

– Jag tycker hela området fått mer av stadsdelskaraktär över sig vilket är positivt och en flytt av E14 skulle bli ännu bättre, säger han.

På lång sikt kommer nog E14 att försvinna från centrala Sundsvall (se separat artikel) men nu handlar det om en kortsiktig lösning efter E4-bygget.

– Landsvägsallén eller Björneborgsgatan, inget av alternativen är optimalt, säger Christer Karlsson.