Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eagles-stjärnan Glenn Frey död

Glenn Frey, en av grundarna av det amerikanska rockbandet Eagles, har avlidit 67 år gammal. Han avled i New York på måndagen. Eagles var en enorm framgångssaga under 1970-talet och bandet är mest känt för monsterhiten "Hotel California".

I ett uttalande på Eagles hemsida meddelas det att Glenn Frey dog av komplikationer från bland annat akut tjocktarmsinflammation, lunginflammation och ledgångsreumatism.

Kändissajten TMZ, som var först med att rapportera om dödsfallet, skriver att Frey opererades i november, och att hans tillstånd förvärrades de senaste dagarna .

"Inga ord kan beskriva vår sorg, eller vår kärlek och respekt för allt han givit oss", skriver familjen och övriga bandmedlemmar i uttalandet där man också tackar alla "som följt Glenns kamp, och som hoppats och bett om hans tillfrisknande".

Frey spelade gitarr och keyboards i Eagles. Han sjöng också på flera hits som bland annat "Heartache tonight" och "Tequila sunrise", skriver Variety. Han var även med och skrev den klassiska låten "Hotel California", 1976.

Frey bildade Eagles 1971 tillsammans med Don Henley, Bernie Leadon och Randy Meisner.

Frey och Henley blev sedan bandets ledarduo, medan övriga medlemmar kommit och gått. Bandet sålde under sin storhetstid miljontals skivor. Gruppens samlingsalbum "Their greatest hits 1971–1975", uppges vara ett av de mest sålda albumen någonsin.

Bandet splittrades 1980, men återförenades 1994.

– Vi splittrades aldrig, vi tog bara en 14 år lång paus, sade Frey i samband med återföreningen.

Parhästen Don Henley hyllar nu Frey kärleksfullt i ett eget uttalande som publiceras i tidskriften Rolling Stone på måndagen:

Läs även: Berlin om Glenn Freys bortgång: "Ännu en stor artist har lämnat oss för tidigt"

"Han var som en bror för mig, vi var en familj och som i alla familjer finns det ett mått av dysfunktion", skriver Henley och fortsätter lite längre fram att " jag tror knappast på ödet men jag är säker på att när min väg korsades med Glenn Lewis Freys 1970, så förändrades mitt liv för alltid, och det påverkade i slutändan livet för miljontals andra människor på denna planet".

Efter att Eagles upplösts 1980 hade Frey en framgångsrik solokarriär. Hans största hit var "The heat is on" som spelades in för filmen "Snuten i Hollywood", 1984, rapporterar BBC. Även låten "You belong to the city" som hördes i den populära tv-serien Miami Vice blev en stor framgång.