Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ebba Busch Thor sågade vår sjukvård – vilket ansvar tar hon för KD:s tid i landstinget?

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor ondgjorde sig vid sitt besök i länet över landstingets väntetider. Att västernorrlänningen behöver vänta för länge på planerad vård. Thor anser att inget görs och att detta är något som nuvarande majoritet ska lastas för.

För Plus-kunder: Ebba Busch Thor (KD) om landstinget: "Ett av de absolut sämsta i Sverige"

Det är för långa köer på flera områden, dock har betydande förbättringar gjorts på flera områden och mera är på gång. Väntetiderna ska kortas ytterligare genom att:

■ Sju nya operationssalar kommer att tas i drift innan sommaren 2018.

■ Rekrytera fler fast anställda och hyra in färre stafetter.

■ Nya modernare strukturer och arbetssätt utvecklas.

Sjukhuset i Sollefteå har två moderna operationssalar sedan några år, Sundsvall har nio nya för närvarande och sju klara till sommaren. Planering för nya operationssalar i Örnsköldsvik pågår. Vi anställer mer vårdpersonal och vi arbetar brett med alla krafter för att få ner behovet av tillfällig personal, för bättre kontinuitet och kvalitet. Vi har utöver detta de senaste åren gjort vissa omstruktureringar i vården, för att skapa gemensamma väntetider i hela länet, med tre sjukhus i nära samverkan. Detta ger effekter: nu har vi bland de kortaste väntetiderna i landet på höft- och knäprotesoperationer. En förbättring som varit möjlig tack vare att vi vågat förändra och utveckla. Att vi vågat ta ansvar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ebba Busch Thor kommer till vårt län och hävdar att vi har landets sämsta landsting. Hennes parti Kristdemokraterna var med och styrde förra mandatperioden 2010–2014.

Vi har genomfört nödvändiga strukturförändringar utan att säga upp en enda ur personalen. Samtidigt har vi gjort satsningar på personalen, så att sjuksköterskor fått bättre scheman, mer renodlade arbetsuppgifter och en bättre löneutveckling. Detta har gett resultat, på ett år har sjukfrånvaron sjunkit betydligt.

Vi har medverkat till att samtliga standardiserade vårdförlopp inom en jämlik cancersjukvård genomförs. Vi har målmedvetet arbetat efter devisen, att inte göra allt överallt, att det som sker ofta ska finnas nära, att det som sker sällan kan man få åka till.

Våra prioriterade områden för den fortsatta utvecklingen är tydliga:

■ Fortsätta utvecklingen av personalpolitiken.

■ Flytta vården närmare från 3 sjukhus till 33 vård- och hälsocentraler.

■ Minska stafettberoendet och därmed höja kontinuitet och kvalitet.

Vi står för en jämlik, kvalitativ och tillgänglig vård för alla länets invånare, en vård på patienternas villkor, precis som inom cancersjukvårdens standardiserade vårdförlopp.

Vad står Ebba Busch Thor för? Vilket ansvar är hon beredd att ta i Västernorrland?

Erik Lövgren (S)

Ewa Back (S)

Andreas Sjölander (S)

Eva Andersson (MP)

Anna-Karin Sjölund (S)

Ninni Smedberg (MP)

Jan-Olov Häggström (S)

Hans Backlund (S)

Läs också:

Sluta konkurrera och börja samarbeta – så ska vården utvecklas

Hur kan samåkning med andra sjuka vara patientsäkert?

Vi har längst vårdköer i Sverige – S låter ideologin gå före patientnyttan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel