Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter allsvenska lagens hot – nu slår Malmös ordförande tillbaka: "Det gör mig irriterad"

Sex klassiska lag hotar med att dra sig ur hockeyallsvenskan på grund av SHL:s nya tv-avtal som ökar pengaklyftan mellan serierna.
Det har fått Malmös ordförande Mats Larsson att reagera.
– De tror att det bara kommer regna manna från himlen över oss. Det gör mig irriterad, säger han till Kvällsposten.

Leksand, AIK, Modo, Timrå, Björklöven och Södertälje har hotat med att lämna hockeyallsvenskan för att starta en ny, nordisk liga.

Det på grund av det nya tv-avtalet som gör att SHL-klubbarna tjänar upp emot 45 miljoner kronor var, medan samma siffra för de allsvenska klubbarna är blygsamma 2,3 miljoner.

Avtalet har varit en stor snackis under veckan som har gått, och nu ger sig även Malmös ordförande Mats Larsson in i debatten.

Han uppskattar inte de allsvenska klubbarnas hårda markering.

– Jag var med på ordförandemötet och kände att det fanns en oerhört stark och tydlig enhetlighet bland de 14 SHL-klubbarna. Jag tycker det är bra för svensk ishockey och bra för Malmö, säger Larsson i en intervju med Kvällsposten.

Kvällsposten: Kan du förstå protesten från de sex allsvenska klubbarna?

– Nej, det kan jag faktiskt inte. Kanske beror det på hur vi tog oss upp med det vi hade, vi fick inte låna pengar av SHL-lagen. Vi har fajtats och klarat det. Sedan är min personliga uppfattning att det varit starkare om alla klubbarna ställt upp bakom det. Att vissa klubbar inte har som mål att gå upp känns magstarkt, säger Larsson och fortsätter:

– Jag tror att kritiken delvis beror på okunskap. Det nämns siffror och belopp. Var får man det från? Det kommer inte slaskas in 45 miljoner på ett konto, vi är lite smartare än så. Det är en process och det krävs hårt arbete för att förtjäna rätten att få del av pengarna.

Samtidigt säger Larsson att han inte vill se en stängd högstaliga, men ser både för- och nackdelar med ett sådant scenario.

– Den svenska modellen med Åshöjdens BK, den drömmen måste få leva. En stängd liga dödar många drömmar men det skulle bli mindre importer och öka flödet av spelare mellan SHL och allsvenskan, säger Larsson till Kvällsposten.

MER LÄSNING

► (+) Hockeypuls förslag – seriesystemet som räddar svensk hockey: "Förbundet måste slå näven i bordet"

Kvalsystemet till SHL kan göras om: "Är alla parter överens om att ändra något så finns möjligheten"

Rivaliserande klackarna förenades – mot SHL

► (+) Här är veckans lirare i Hockeypuls dream team: "En av seriens största artister"

► (+) Hockeypuls Allsvenskan #8: Storklubbarnas värvningsdrag och så borde svensk hockey förändras