Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Anna Haags kritik – idrottens kroppshets blir riksdagsfråga: "Orimliga ideal"

I en intervju med Sportbladet kritiserade Anna Haag bildpubliceringar av vältränade skidkroppar i sociala medier.
Det gjorde skillnad – nu blir det en riksdagsfråga.
"Unga människor, både pojkar och flickor, lever i en medial tid där orimliga kroppsideal ständigt marknadsförs", står det i motionen.

I norska skidlandslaget har förbundet sagt stopp när det gäller kroppsbilder i sociala medier. Orsaken är att de ser risken med att unga utövare fokuserar på att vara smala, snarare än att prestera som bäst.

Anna Haag kommenterade det i en intervju med Sportbladet tidigare i veckan. Hon tycker att det är viktigt att vara en förebild och att inte kroppshetsa i sociala medier.

– Jag vill visa att vi är vanliga människor vi också, även om vi är elitidrottare. Jag äter godis och tårta och jag kan ta ett glas champagne om det är så, sa hon.

Nu rapporterar Sportbladet att frågan har gått ett steg längre. Moderaterna vill ta det till regeringsnivå och har lagt fram en motion riktad mot osunda kroppsideal inom idrotten.

Den idrottspolitiska talespersonen för Moderaterna, Saila Quicklund, berättar för tidningen att hon läst in sig på hur Norge agerat för att kunna lägga motionen.

"Unga människor, både pojkar och flickor, lever i en medial tid där orimliga kroppsideal ständigt marknadsförs. Dessa bilder skapar normer kring hur en framgångsrik människa bör vara och se, normer som många unga människor upplever det som omöjligt att leva upp till", står det bland annat i motionen.

Läs också

► (+) OS-avstängda ryssar fria att tävla i Gällivare – här är Bruksvallarnas replik: "Kan inte välja bort åkare godtyckligt"

Anders Södergrens besvikelse – efter livstidsdomen mot dopade Legkov: "Blåst av en fuskare"

Sverige följer inte norska förbudet – Anna Haag om kroppshetsen: "Är bara idioti"