Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter Bowies bortgång: "Den bästa"

Nyheten om artisten David Bowies död omgärdas av stor sorg, och på sociala medier flödar känslorna efter beskedet.
"Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig tidigare träffat en så briljant person. Han var den bästa."

Så twittrar den amerikanske rockartisten Iggy Pop, som lärde känna och började samarbeta med Bowie redan i början av 1970-talet, om sin vän efter dödsbeskedet.

En av många andra som omedelbart gav uttryck för sin sorg var Storbritanniens premiärminister David Cameron. På Twitter skriver han:

"Jag växte upp med att lyssna på och se popgeniet David Bowie. Han var en mästare på förnyelse, och träffade ständigt rätt. En enorm förlust."

Nyheten om Bowies bortgång har nått ut i rymden. Den brittiska astronauten Tim Peake, som befinner sig på International Space Station (ISS), hyllar också stjärnan via Twitter.

"Ledsen att höra att David Bowie förlorat sin kamp mot cancern. Han musik inspirerade många."

"Begåvad, unik, genialisk". Så twittrar Madonna om Bowie, och skriver att han kom att förändra hennes liv. "Den första konsert jag någonsin såg i Detroit! RIP".

På Instagram hyllas Bowie också av Paul McCartney som skriver att hans musik "har spelat en stor roll i den brittiska musikhistorien".

Rapparen Kanye West beskriver Bowie som en av sina viktigaste inspirationskällor, medan Pharrell Williams kallar Bowie för "en sann innovatör". Artister som Regina Spektor, Jason Isbell, Billy Idol och Jessie Ware sällar sig till den växande skaran som hyllar den nu bortgångne artisten.

När TT når musikern Ebbot Lundberg, känd från Soundtrack of Our Lives, lyfter han fram David Bowies fantastiska sångröst och jämför hans betydelse med Beatles.

– Han har ju fungerat som en psykolog under hela ens uppväxt, så är det ju faktiskt, säger han.

Den mexikanska filmregissören Guillermo del Toro twittrar att Bowie "förändrade världen för evigt", och Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt uppmärksammar också bortgången och tackar artisten för all musik.

Den brittiske komikern Eddie Izzard skriver att varenda radiostation bara borde spela Bowies musik i dag: "Världen är skyldig honom det".

Kommentarer om David Bowies bortgång

Paul McCartney, artist, på Instagram: "Väldigt sorgliga nyheter att vakna till den här regniga morgonen. David var en fantastisk stjärna och jag värdesätter de stunder vi hade tillsammans. Hans musik har spelat en stor roll i den brittiska musikhistorien och jag blir stolt när jag tänker på det enorma inflytande han haft på människor över hela världen."

Iggy Pop, artist, på Twitter: "Davids vänskap var ljuset i mitt liv. Jag har aldrig tidigare träffat en så briljant person. Han var den bästa."

Madonna, artist, på Instagram: "Jag är förkrossad! Den här fantastiska artisten förändrade mitt liv."

Kanye West, artist och producent, på Twitter: "David Bowie var en mina viktigaste inspirationskällor, så orädd, så kreativ, han gav oss magi."

Pharrell Williams, artist och producent, på Twitter: "David Bowie var en sann innovatör, en äkta konstnär. Må han vila i frid."

Per Sinding Larsen, musikkritiker och programledare på SVT, till TT: Det finns popstjärnor och så finns det David Bowie, han spelade i en helt egen division och var med om att förändra allt, och då menar jag verkligen allt. Han var med om att utveckla popmusiken men också popstjärnan. Innan han gjorde det var det 60-tal och låtar på 3.30. Han gjorde om allt det där. Jag tror inte att det finns någon artist som inte är skyldig honom ett tack.

Marie Dimberg, som jobbade med Bowie på skivbolaget EMI på 1980- och 1990-talen, i ett mejl till TT: "David Bowie är en av vår tids absolut mest inflytelserika och banbrytande artister, kanske den mest betydelsefulla av alla. Förutom en fantastisk sångare och låtskrivare var han gränsöverskridande på så många sätt. Visuell, dramatisk och hela tiden återuppfann han sig själv."

Per Åke Jansson, författare till boken "David Bowie på svenska", till TT: Det går inte att sammanfatta på ett A4 vad David Bowie har betytt för modern musik. Han har ständigt hittat sina nya, egna vägar. Han överlevde punken, grungen, hiphopen och elektronisk musik. Han har skapat sin egen musik och det har inspirerat många, musiker, sångare och konstnärer, att ta nya djärva steg.

Caroline af Ugglas, artist, till TT: Det är egentligen min enda idol. Jag är inte så intresserad av att träffa artister egentligen, förutom kanske David Bowie. Han om någon var ju innovativ. Både scenmässigt och låtskrivarmässigt. Jag tycker att det är jättekul om man verkligen är artist och inte bara singer-songwriter. Hela han är ju ett konstverk.

Ametist Azordegan, musikjournalist, till TT: Jag sitter här och lyssnar på hans musik och tänker att han går in i döden på samma sätt som han var artist. Ingen såg det komma. Om man tänker på de fiktiva figurerna och världarna som han skapade så känns det här likadant, att han bara knuffar in en i ett nytt tillstånd som man inte kunnat räkna ut själv.

Ebbot Lundberg, artist, till TT: Han har varit ambitiös och banbrytande. Och en fantastisk sångare, det får man inte glömma. Det är Sinatra, Bing Crosby och så David Bowie.

Susanne Ljung, programledare för "Stil" i Sveriges Radio P1, till TT: Han var den första som bröt mot popens och rockens konventioner. Han skaffade sig en alternativ persona och klädde denna persona. Han var den som gjorde det först och bäst av alla. Musiken behövde inte vara och se ut bara på ett sätt, den kunde vara något helt annat.

Andres Lokko, musikkritiker, till TT: Hans största bedrift för rockhistorien och alla former av värderingar världen över är hans fruktansvärt modiga androgynitet. I en era där rocken var i händerna på en slags machokultur så dök den här spenslige, morotsfärgade kalufsen från Brixton upp i smink och randiga kroppsstrumpor och gjorde det coolt och legitimt att inte följa konventionerna, och i synnerhet att leva ut olika former av sexualitet. Han blev en symbol för alla outsiders och gjorde populärkulturen androgyn.

David Cameron, Storbritanniens premiärminister, på Twitter: "Jag växte upp med att lyssna på och se popgeniet David Bowie. Han var en mästare på förnyelse, och träffade ständigt rätt. En enorm förlust."

Jonas Gardell, författare, komiker och artist, på Twitter: "Det finns en sång som en gång faktiskt räddade mitt liv. Där Bowie lovade mig att jag var en hjälte och skammen var på de andras sida! Tack!"

Florence Welsh, frontfigur i Florence and the Machine, på Twitter: "Tack för allt du gav oss. Vila i frid David Bowie."

Regina Spektor, artist, på Twitter: "Vila i frid David Bowie. Jag är glad att du var här och jag kommer att fortsätta att lyssna, som alltid."